Afbeelding

Schilder Jan Smits winnaar Brabantse Amateur Verkiezing

NULL

Schilder Jan Smits winnaar Brabantse Amateur Verkiezing


Beek en Donk – Schilder Jan Smits uit Beek en Donk is de winnaar van de Brabantse Beeldende Amateurkunst Verkiezing. Met zijn schilderij ‘Post Stippelberg’ van het landschap De Stippelberg, het natuurgebied in De Rips, heeft hij de jury overtuigd.


Afgelopen vrijdag 20 december werd deze prijs uitgereikt in de Statenzaal van het Provinciehuis in Den Bosch door gedeputeerde Cultuur en Samenleving Brigite van Haaften. Eerder zat Jan bij de twaalf genomineerden van de in totaal 534 inzendingen van de wedstrijd.

Jan Smits is een kunstschilder die zijn inspiratie uit het Brabantse land haalt. Hij schildert zo realistisch, dat je van afstand niet kan zien dat het een schilderij is. Eerdere citaten uit het juryrapport waren dan ook: “In zijn schijnbare eenvoud is het een indrukwekkend landschap”, “Je oog wordt het bos in getrokken” en “Je krijgt zin om te wandelen.”

De jury van de Amateurverkiezing bestaat uit kunstenaars, docenten van de kunstacademie en museumdirecteuren. Dit jaar is de amateurskunstprijs door twee kunstenaars gewonnen. Ook Bernadet Rijvers uit Rijsbergen met haar schilderij ‘Lichtinval’ mag zich winnaar noemen. Bij beide schilderijen is er veel aandacht besteed aan de lichtinval. Dit omdat lichtinval het thema was van dit jaar. Het thema van volgend jaar is: tegenstellingen.