Afbeelding

Hoe is nou met... Ryan van den Akker

NULL

Hoe is nou met... Ryan van den Akker


Deze week is het de beurt aan Ryan van den Akker. Zij werd geboren op 12 augustus 1960 in Beek en Donk. Ryan is uitgegroeid tot een bekende musical- en stemactrice. Wie kent niet het stemmetje van Alfred Jodocus Kwak? Het is de stem van Ryan. Ze heeft inmiddels alle podia in Nederland gezien en ook vele in het buitenland. De rockband ‘Yeager & Ryan’ is pasgeleden door haar opgericht. Beek en Donk wacht iets bijzonders: “Ik heb overal gespeeld, maar nog nooit in mijn geboorteplaats”, aldus een enthousiaste Ryan. “Ik wil in Beek en Donk spelen want daar ligt mijn oorsprong.”


Op donderdag naar moeder
Ryan is een drukbezette dame, maar elke week maakt ze tijd om haar 87-jarige moeder in Bakel te bezoeken. “Ik regel de post en we maken tijd voor leuke uitjes. We bezoeken een museum, gaan naar een concert of ergens op bezoek. In de zomer staat lekker fietsen en wandelen op het programma. Mijn moeder is gelukkig nog fit.”

Een apart kind
Tot ze een jaar of 8 was, woonde Ryan in Beek en Donk. “Wij woonden buitenaf en ik vond dat geweldig. Volgens mijn moeder was mijn levenslust in de wieg al zichtbaar. Ik was een apart kind: fantasierijk en een waaghals. Zingen zat er vroeg in. Het gevoel de wereld te willen veroveren heb ik altijd behouden. Nog steeds wil ik iedere dag het het onderste uit de kan halen.”

Voice of Holland was een grap

Meedoen aan de audities voor de ‘Voice of Holland’ in augustus 2012 was eigenlijk een grap. Ook voor haar kinderen, dochter Marie (1996) en zoon Wybe (2000). Ryan vertelt: “Ik was de oudste deelnemer van de 20.000 inschrijvingen en moest ‘Sleeping satellite’ zingen. Dat was alleen geen grapje: het was een wurgcontract. Het nummer paste niet bij me. Mag ik weg, dacht ik toen?”

Dat brave sopraantje
Trots vertelt Ryan dat ze in Duitsland met haar rockband ‘Yeager en Ryan’ een tour langs Duitse theaters maakt. “Iedereen is super verliefd op mijn stem. Een filmpje op ‘Youtube’ is in Duitsland al 5 miljoen keer ‘geliket’. Dat is echt heel vaak. Eerst was ik dat brave sopraantje. Nu komt het beest eruit!” Dit geeft volgens Ryan een nieuwe impuls aan haar carrière.

Maastricht is klein
Sinds drie jaar woont Ryan met haar kinderen in Maastricht. Het is een bekende stad voor haar, omdat ze daar de toneelacademie gedaan heeft. “Maastricht is te klein voor me. Amsterdam is super interessant omdat je daar op elke straathoek een interessant persoon kunt tegenkomen. Onno Hoes is dat in Maastricht niet echt voor mij”, lacht ze.

Arnon Grunberg

Ryan komt uit een muzikale familie waarin veel gelachen wordt. “Ik hou van het gedachtegoed van Arnon Grunberg: ‘Het leven is pas iets, als je vindt dat het wat is’. En ik wil een leven met plezier. Komen jullie straks allemaal kijken en luisteren als ik ergens optreed in Beek en Donk?”