Eerste alcoholvrije Carnaval in Laarbeek voor 18-minners

NULL

Eerste alcoholvrije Carnaval in Laarbeek voor 18-minners


Laarbeek – Over twee weken staat Laarbeek weer compleet op zijn kop door Carnaval. De nodige liters bier zullen tijdens dit vijfdaagse feest weer rijkelijk vloeien. Niet alle Laarbekenaren kunnen hiervan genieten. Sinds de hervorming van de Drank- en Horecawet mogen jongeren onderen de achttien jaar geen alcohol meer drinken. De horeca in Laarbeek heeft zich hier ook aan te houden, en gaat dit ook doen.

Hervorming wet
Sinds januari 2014 is de Drank- en Horecawet veranderd. Jongeren onder de achttien mogen geen alcohol meer drinken, niet kopen en ook niet bij zich hebben. Zowel winkels en horecagelegenheden als de jongeren zelf worden hier op gecontroleerd door de gemeente en wanneer nodig worden boetes uitgedeeld. Voor jongeren onder de 16 is dit €45.00 en voor 16- en 17-jarigen bedraagt de boete €90.00.

Bandjessysteem
Zowel Dorpscafé De Vrienden in Aarle-Rixtel als Café van Lieshout in Lieshout werken dit jaar met het steeds populairder wordende bandjessysteem. Bij de deur, ook wel bekend als het deurbeleid, of bij de garderobe wordt bij jongeren gevraagd naar de legitimatie en zij die mogen drinken worden voorzien van een bandje of stempel. Duidelijk is dan voor het barpersoneel wie er wel mag drinken en wie niet.

Eigenaar Tim van Zundert van Dorpscafé De Vrienden vindt het controleren, ondanks het systeem, lastig: “Jongeren halen ook voor elkaar drank, dus waterdicht controleren is heel moeilijk.” Ook Maarten van Lieshout van Café van Lieshout heeft zijn twijfels: “Als de jongeren in een hoekje stiekem gaan drinken en het is druk, zien we dat misschien niet.” Mede-eigenaresse van De Koekoek in Lieshout, Bets Huygens, sluit zich aan bij de opmerkingen van Tim en Maarten. “Wij gaan alleen niet werken met het bandjessysteem. Bij twijfel wordt altijd gecontroleerd.”

Andere doelgroep

Het ‘geluk’ van andere kroegen in Laarbeek is dat de doelgroep ver boven de achttien ligt. Zo ook de doelgroep van Café Deja Vu in Aarle-Rixtel. Eigenaar Dave Jansen: “Mijn doelgroep ligt rond de 25 jaar. We moeten nog steeds extra goed controleren, maar bandjes lijken me niet nodig.” Danny Vos van De Pelgrim in Mariahout verwacht ook geen ‘jong’ publiek tijdens de Carnaval. Daar komen vooral senioren en kinderen. “Ook werkt de jeugd bij ons en zij kennen de mensen die niet mogen drinken”, aldus Danny.

De Oranjebar in Mariahout is volgens eigenaar Peter van de Broek meer een 'spelletjescafé'. Ook hij voelt zich niet genoodzaakt om speciale maatregelen te nemen voor 18minners. Peter: "Ik heb al jaren geen jongeren meer over de vloer. Mijn gasten zijn rond de twintig en dertig jaar oud, dus ik verwacht ook geen jongeren met Carnaval."

Samenwerking
In Beek en Donk hebben de horecagelegenheden de handen ineengeslagen voor de aankomende feestperiode. Na meerdere vergaderingen was één ding duidelijk: er moet goed gecontroleerd worden. Hoe, was echter een punt van discussie. Iedere kroeg gaat het nu op zijn eigen manier doen. Door middel van veel personeel in de kroegen wordt er in ieder geval een scherp oogje in het zeil gehouden.

Optochten Laarbeek

Iedere kern, en Lieshout en Mariahout samen, zorgen met hun eigen carnavalsvereniging in samenwerking met de politie en de gemeente Laarbeek voor alcoholvrije optochten dit jaar. Door middel van alcoholtests worden bestuurders gecontroleerd. Mochten er overtredingen plaatsvinden, dan krijgen deze dezelfde behandeling als normaal in het verkeer. Dit houdt in: een boete en inname van rijbewijs. Door middel van geluidsmetingen letten de organisaties ook op de geluidsnorm die is vastgesteld. Houd een wagen zich niet aan de geluidsnorm, kan deze verwijderd worden uit de optocht.