Afbeelding

Tiny van Gend verslaafd aan zijn hobby Tiffany

NULL

Tiny van Gend verslaafd aan zijn hobby Tiffany


Beek en Donk - Tiny van Gend uit Beek en Donk is al meer dan twintig jaar een verwoed beoefenaar van Tiffany (glaskunst). Tiny vertelt in zijn garage, te midden van zijn werkstukken, enthousiast over deze mooie hobby. Zijn werkstukken bestaan uit prachtige raamhangers, mooie schemerlampen, dierenfiguren, vlinders en prachtige kleurencombinaties en alles is tot in de details afgewerkt.


Het ontstaan van Tiffany
“Tiffany is een glastechniek genoemd naar Louis Comfort Tiffany. Hij was de zoon van een beroemde Amerikaanse diamantair”, vertelt Tiny. In plaats van veilig in de diamanthandel te gaan, besloot Tiffany junior een bestaan op te bouwen als kunstenaar. Op het eind van de 19e eeuw was Tiffany vooral bezig met verschillende soorten en kleuren glas. Tiffany’s kunst werd veel toegepast in de woninginrichting, maar ook in kerken en kathedralen.

De glastechniek

Tiny zegt dat Tiffany een eenvoudige techniek lijkt. Maar dat is het zeker niet. "Als er een ontwerp op papier is gemaakt, snijd ik stukjes glas. Sjablonen zorgen voor de juiste vorm. Daarna slijp ik de kantjes mooi passend en omwikkel ik ze met koperfolie. Vervolgens soldeer ik de kopernaadjes aan elkaar en patineer ik de naden, zodat ze mooi zwart worden. Dan pas is het werkstuk klaar." Tiny vertelt dat in een middelgrote lampenkap ongeveer veertig werkuren zitten. Maar hij heeft ook wel eens een werkstuk gemaakt met vierhonderd en tachtig stukjes glas. Daarin stak hij honderdentwintig werkuren.

Een verslaving
Twintig jaar geleden kwam Tiny in aanraking met de Tiffany glastechniek. Het was in de tijd dat hij met pensioen ging. Hij zag een mooie lamp. En hij wilde zoiets moois ook zelf kunnen maken. Daarom ging Tiny eerst een tijdje op les. “Die eerste tijd was een verschrikkelijk geklungel”, zegt hij. “Bloedende vingers en ontwerpen die mislukten.” Later kreeg Tiny de techniek volledig onder de knie. “Tijdens het werken zit ik steeds aan het eindresultaat te denken”, zegt Tiny. “Ik kan pas stoppen als het werkstuk helemaal af is. Het lijkt wel een verslaving”, verzucht hij . Zijn vrouw Jo zegt relativerend dat het leven met zo’n ‘verslaafde’ best om te doen is. “Ik serveer gewoon geen koffie in de garage”, zegt ze lachend. “Dan moet hij wel even stoppen.”

Kleine kunstwerkjes
De werkstukken die Tiny in zijn garage heeft uitgestald, zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes. Tiny houdt van zijn werkstukken. Hij vindt ze mooi, ze zijn uniek, hij is er trots op en hij verkoopt ze dan ook liever niet. In zijn woonkamer staan of hangen een aantal blikvangers, maar dat is zeker niet overmatig. Glas en soldeertin zijn duur. Als hij iets verkoopt, dan is hij al blij als hij de materiaalkosten eruit heeft. “Aan werken in opdracht heb ik een gloeiende hekel”, zegt Tiny, “Ik moet dan iets maken wat vooral iemand anders mooi vindt”.

Ook beginnen met Tiffany?
Tiny helpt mensen, die ook aan deze verslavende hobby willen beginnen, graag op weg. Zij kunnen contact opnemen met Tiny van Gend, Orchideestraat 9 in Beek en Donk. Tel: 0492-464424.