Afbeelding

De bijzondere vrijwilliger Jan Gevers

NULL

De bijzondere vrijwilliger Jan Gevers


Deze week: Jan Gevers (65)
Vrijwilligerswerk: Toneelvereniging Mariahout (TVM), toneelvereniging IJsselstein en theater ‘De Garage’ in Venlo.

Toneelspelende boer
Jan Gevers is op 29 maart 1948 geboren in Mariahout. In 1971 begon hij samen met zijn vrouw Maria een boerderij in IJsselstein, waarin hij nog steeds woont. Toneelspelen heeft vanaf zijn vijftiende een grote rol in zijn leven gespeeld. Jan vertelt: “Het zit in onze genen. Mijn vader speelde ook toneel en ik begon bij een culturele groep van de KPJ in Mariahout. In IJsselstein sloot Jan zich aan bij de toneelvereniging: als speler, maar daarnaast ook als decorbouwer en manusje-van-alles. Bij het amateurtoneel in Venlo leerde hij de kneepjes van het toneelvak. “Toneelspelen is een rol zodanig neerzetten zodat het geloofwaardig is. Je moet ‘kort bij oe eigen blijven’. Soms komen er dingen naar boven waarvan je het bestaan niet wist. Misschien is het een rare combinatie, want ik ben al veertig jaar een toneelspelende boer.”

Openluchttheater Mariahout
In 1991 kwamen Toneelvereniging Mariahout (TVM) een speler tekort. “Als ode aan mijn overleden vader besloot ik om eenmalig mee te doen. Het openluchttheater is natuurlijk zoveel leuker dan spelen in een dorpshuis. Wel met meer risico’s, omdat je rekening moet houden met het weer.” Het bleef niet bij deze ene keer. Tien dagen voor de voorstelling van 2002 deed TVM wederom een beroep op Jan. Niet tevergeefs. Vanaf toen is Jan lid van de toneelclub en gaat hij, in de repetitieperiode, elke maandag naar Mariahout.

Het voegt veel toe
Toneelspelen is altijd een uitlaatklep voor Jan geweest. Het gebeurde dat hij meerdere rollen tegelijkertijd speelde. “Het liep allemaal door elkaar.” Sinds drie jaar heeft Jan een oogprobleem. Zichtbaar geëmotioneerd vertelt hij dat hij zijn doelen bij moest stellen. “Aan de zijlijn staan is niets voor mij. Ik moet de bühne op. Dat gevoel is nu over. Ik heb veertig jaar toneelgespeeld: Is het dan zo erg dat het niet meer kan?” Jan maakt nu prachtige decors. In zijn grote werkplaats gaat hij aan de slag met de mooiste ontwerpen. Kisten voor de kostbare toneellampen nodig? Jan zet ze vakkundig in elkaar. “Theater maken is mijn ding. Het voegt veel toe aan de zin van mijn leven”, besluit Jan weloverwogen.