Afbeelding

Xandieme Megens nieuwe gezicht mantelzorgondersteuning ViERBINDEN

NULL

Xandieme Megens nieuwe gezicht mantelzorgondersteuning ViERBINDEN

? “Als mantelzorger is het belangrijk dat je jezelf niet vergeet”

Laarbeek – Langdurige zorg aan familieleden of bekenden. Veel mensen zijn mantelzorger, sommigen één dag per week, anderen bijna 24/7. Mantelzorg overkomt je. Veel mensen vinden mantelzorg vanzelfsprekend, maar lopen daarbij tegen grenzen aan. Dit kan gaan om praktische zaken, maar de belastbaarheid kan ook te zwaar zijn. Hoe houd je jezelf staande als mantelzorger? VIERBINDEN ondersteunt mantelzorgers hierin door een aantal activiteiten.

Nieuw gezicht
Voorheen was Hanneke Manders verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning. Sinds januari zijn deze taken overgenomen door Xandieme Megens. Tot voorheen werkte Xandieme bij ViERBINDEN als jongerenwerker en als dorpsondersteuner van Lieshout. De eerste rol blijft behouden, het werk van dorpsondersteuner Lieshout ruilt de welzijnswerkster in voor de mantelzorgondersteuning. Dit project gaat zij coördineren, samen met het maatjesproject.

Vergeet jezelf niet
“Het werk van mantelzorgers wordt vaak als vanzelfsprekend ervaren. Het is misschien ook logisch dat je automatisch voor je naasten gaat zorgen, maar het is daarbij wel belangrijk dat je niet vergeet ook aan jezelf te denken”, legt Xandieme uit. Ze heeft veel zin in haar nieuwe werk als mantelzorgondersteuner en ziet het als een uitdagende functie. Eind 2013 stonden er bij ViERBINDEN 253 mantelzorgers geregistreerd. Een team van 12 vrijwilligers is actief in de ondersteuning van mantelzorgers.

Maatjesproject
Het komt voor dat mensen bijna de hele week voor iemand zorgen. Voor deze mensen kan de zorg soms te veel worden. “Wij helpen ze dan, bijvoorbeeld door middel van het maatjesproject”, vertelt Xandieme. “Bij het maatjesproject zoeken we een ‘maatje’ die op bepaalde tijden de zorgvrager gezelschap houdt, zodat de mantelzorger even tijd heeft voor zichzelf.” Het ‘maatje’ kan met de zorgvrager bijvoorbeeld gaan kaarten, wandelen of boodschappen doen.

Incidentele hulp
Naast structurele hulp komt het soms ook voor dat de mantelzorger even geen zorg kan bieden. De mantelzorger kan bijvoorbeeld een andere afspraak hebben of geveld zijn door een griep of iets dergelijks. “Op dat moment kunnen we vrijwilligers inzetten, die dan tijdelijk de rol van de mantelzorger overnemen. Zo kan alles toch gewoon doorgaan.”

Mantelzorgcafé
ViERBINDEN organiseert speciaal voor mantelzorgers elke vierde donderdag van de maand een mantelzorgcafé. Xandieme: “Dit zijn creatieve of informatieve ochtenden, waarbij mantelzorgers elkaar ontmoeten, verhalen uit kunnen wisselen en gewoon even lekker kunnen ontspannen, zonder dat ze de rol als mantelzorger op zich hoeven nemen.”

Vrijwillige hulpdienst
Ook met praktische vragen zoals vervoer naar het ziekenhuis of een klusje in huis kunnen mantelzorgers bij ViERBINDEN terecht. Op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend kan van 09.00 tot 10.30 uur met de vrijwillige hulpdienst gebeld worden. Dit kan via het telefoonnummer 0492-464289.

Mantelzorgondersteuning voor iedereen
Xandieme besluit: “ViERBINDEN zet zich zo breed mogelijk in voor mantelzorgers. We geven informatie en advies en bieden emotionele ondersteuning. Alle mantelzorgers kunnen bij ons terecht, zowel jong als oud. Het is heel bijzonder wat zij doen en als wij ze daarbij kunnen helpen, doen we dat graag. Door het maatjesproject, het mantelzorgcafé en de vrijwillige hulpdienst proberen wij hen de ruimte te geven om mantelzorg te geven zonder zichzelf te vergeten. Dat geeft veel voldoening.”

Xandieme werkt op maandag, dinsdag en woensdag. Ze is op deze bereikbaar op telefoonnummer 0492-782901.