Met gilde naar Leonardusprocessie in Zoutleeuw

NULL

Met gilde naar Leonardusprocessie in Zoutleeuw


Beek en Donk - Het gilde St. Leonardus Beek en Donk neemt deel aan de Leonardusprocessie in Zoutleeuw op maandag 9 juni (Tweede Pinksterdag). Het gilde gaat met een bus, zodat ook gildezusters, vrienden van het gilde en andere belangstellenden hierbij aan kunnen sluiten.

Zoutleeuw
Zoutleeuw is een stadje in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant. Het ligt tussen St. Truiden en Tienen. Zoutleeuw behoorde in de 14e eeuw tot de zeven grote steden van Vlaams-Brabant. Het ontsnapte aan de beeldenstorm in de 16e eeuw, zodat hier nog geproefd kan worden van een uniek historisch erfgoed. De St. Leonarduskerk op de grote markt in Zoutleeuw is de enige kerk in België met een intact gebleven middeleeuws interieur.

Nadat de monniken van de abdij van Vlierbeek (Leuven) relieken van de H. Leonardus van Noblat naar Zoutleeuw hadden gebracht wordt de heilige hier vereerd als de patroon van de gevangenen en de mijnwerkers. Hij geneest reuma en sterkt de zwangere vrouwen. Sinds 1274 trekt ieder jaar op de tweede Pinksterdag een grootse Leonardusprocessie door de smalle straatjes van de stad.

Aanmelden
Mensen die belangstelling hebben om met het gilde op de Tweede Pinksterdag mee te gaan, zijn van harte welkom. De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en zullen ongeveer €35,00 bedragen, inclusief een maaltijd. Men kan zich hiervoor opgeven bij één van de gildebroeders of bij de secretaris Jan Rovers via het telefoonnummer 463005 of het e-mailadres info@gildesintleonardus.nl. Zodra het aantal deelnemers bekend is ontvangt men nader bericht met betrekking tot de kosten en tijdstip van vertrek.

De confrérie van de H. Leonardus is een bloeiende organisatie en heeft het gilde uitgenodigd aan de Leonardusprocessie deel te nemen. Om 10.00 uur is de hoogmis en om 11.00 uur volgt de processie.