Centramanagement Laarbeek in de startblokken met Piet van Thielplein

NULL

Centramanagement Laarbeek in de startblokken met Piet van Thielplein


Beek en Donk – Na een aantal jaren van brainstormen, onderzoeken en analyseren is het nu zo ver: Centramanagement Laarbeek staat in de startblokken om gerealiseerd te gaan worden. Dit geldt niet voor heel de gemeente Laarbeek. Eerst gaat het Piet van Thielplein van start. Op 17 maart wordt door middel van een bijeenkomst duidelijk of er genoeg draagkracht voor is.


Centramanagement
In een centramanagement komen de ondernemers- en winkeliersverenigingen van een gemeente samen om zaken collectief op te pakken. In een eerder stadium is geprobeerd om dit in heel Laarbeek tegelijkertijd te lanceren. Dit bleek niet mogelijk. Gerda Hendriks, gemeente Laarbeek, vertelt: “We willen met het centramanagement vooruit. Het Piet van Thielplein is er klaar voor. Zij zijn gemotiveerd en willen aan de slag. Daarom gaan we het stapje voor stapje doen en beginnen we bij dit plein.”

Doelstellingen
Voor de realisatie van Centramanagement Laarbeek is een centramanager aangesteld in de persoon van Henk Brocx. Hij heeft veel ervaring opgedaan in dezelfde functie in de gemeente Mierlo en is hier erg positief over. “Wat we in Mierlo gerealiseerd hebben, kunnen we in Donk ook. Het is een compact centrum en het plein heeft een compleet winkelaanbod.”

Voorzitter Winkeliersvereniging Piet van Thielplein, Arjan van Vugt, licht toe: “We willen de economische functie van het plein verbeteren en versterken door middel van het centramanagement. Een aantal doelstellingen voor ons zijn: de onderlinge samenwerking vanuit winkeliers en richting de gemeente versterken als ook het bekrachtigen van marketingpromotie van evenementen, de aankleding en uitstraling van het plein, de parkeermogelijkheden, de bereikbaarheid, de veiligheid en het schoonhouden van het plein.”

Piet van Thielplein
De plannen voor het Centramanagement Laarbeek werden maandagavond aan de ondernemers van het Piet van Thielplein gepresenteerd. In totaal zitten er (ongeveer) 33 ondernemers op het winkelplein in Donk. De invoer van het Centramanagement zal per deelnemer tussen de €350,00 en €750,00 gaan uitkomen. Joop Spek, Centramanagement Laarbeek, vult aan: “Het is de bedoeling om zoveel mogelijk binnen het contributiebedrag van de winkeliersvereniging te blijven.” Een bijkomend ‘probleem’ is het aantal free-riders op het Piet van Thielplein. “We willen daarom gaan werken met de invoering van reclamebelasting. De WoZ-waarde van het pand kan leidend zijn voor de hoogte van het bedrag”, aldus Joop.

‘Centrummanagement is noodzaak’
Het is een feit dat steeds meer winkels in Nederland leeg komen te staan. Gerda Hendriks: “Gezien de situatie in winkelend Nederland denken wij dat het goed zou zijn als de kernen binnen Laarbeek samen gaan werken om een speciaal detailhandelsaanbod in Laarbeek te kunnen hebben en houden. Vooral dat laatste is belangrijk.”

Voortgang
Na deze bijeenkomst komen de ondernemers op 17 maart weer bij elkaar voor de draagvlakmeting. Als het Piet van Thielplein eenmaal van start is, is het de bedoeling dat steeds meer kernen met Centramanagement Laarbeek aan de slag gaan. Dit gaat onder dezelfde voorwaarden als bij het Piet van Thielplein.