Harmonie Oefening & Uitspanning geeft vandaag try-out

Muziek

Harmonie Oefening & Uitspanning geeft vanavond try-out


Beek en Donk - Als voorbereiding op de reis van de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning uit Beek en Donk naar Italië is er een openbare generale repetitie op Goede Vrijdag. O&U neemt deel aan een het internationale muziekconcours in Riva del Garda.

Na enkele weken van intensieve voorbereiding zijn de leden klaar om zich te meten met orkesten uit Italië en Oostenrijk op het podium van Flicorno d’Oro. Dit concours, vrij vertaald als ‘De Gouden Hoorn’, is sinds 2008 een jaarlijks terugkerend internationaal concours waar orkesten afkomstig uit voornamelijk Europese landen uitkomen in zes verschillende klassen. In iedere categorie wordt een winnaar uitgeroepen die beloond wordt met een geldprijs, geschonken in de vorm van instrumenten door één van de sponsors. Verder krijgt ieder orkest een deelnamecertificaat en wordt het orkest met de hoogste score boven de 90 punten vereerd met de Absolute d’Oro Prize. O&U neemt deel in de klasse harmonieorkesten op het hoogste niveau, de zogenaamde Categoria Eccelenza.

Op donderdag 24 april wordt afgereisd naar het zuiden van Europa om op vrijdagavond een concert te geven in de plaats Rovereto, samen met een collega harmonieorkest uit deze stad. Zaterdag 26 april is de grote dag van het concours. Zoals gebruikelijk is bij de Zuidelijke landen wordt tot laat in de avond muziek gemaakt. Harmonie O&U zal als laatste orkest van de concoursdag om 22.30 uur kunnen laten horen tot welk niveau het binnen de Europese harmoniewereld behoort.

Het muziekprogramma voor deelname zal bestaan uit het inspeelwerk Prelude in the Dorian Mode van Antonio de Cabézon. Vervolgens wordt het verplichte werk Nuraghi van de Italiaanse componist Ennio Porrino ten gehore gebracht. Nuraghi zijn torens die in de bronstijd in Sardinië werden gebouwd. Ze behoren nu tot het belangrijkste archeologisch erfgoed van het eiland. Het werk Nuraghi is in 1957 gecomponeerd als eerbetoon aan Sardinië, het geboorteland van de componist. Het driedelige werk vertolkt drie oorspronkelijke dansen van het eiland: Dans van de Aarde, Dans van het water en Dans van het vuur. Als vrij werk is gekozen voor de Armenian Dances van de Amerikaanse componist Alfred Reed, een symfonische rapsodie bestaande uit 5 in elkaar overlopende secties.

Deze werken zijn te horen tijdens de repetitie op vrijdag 18 april vanaf 21.00 uur in muziekcentrum het Anker. Dirigent Fried Dobbelstein geeft hierbij een uiteenzetting van de werken en neemt u mee naar de sferen van Sardinië en Armenië. Iedereen is van harte welkom.