Harmonie St Caecilia in Lederhoze en Dirndl naar Duitsland

Muziek

Harmonie St Caecilia in Lederhoze en Dirndl naar Duitsland



Dotternhausen - De dirndl en lederhoze zijn ingepakt en de instrumenten zijn geolied. Vrijdag reist harmonie St Caecilia naar het Duitse Dotternhausen om daar deel te nemen aan concertwedstrijden.


Dotternhausen? Ja, Dotternhausen. Geen grote Duitse metropool, maar een mooi dorpje onder de rook van Stuttgart. Klein in omvang, vergelijkbaar met Mariahout, maar groots op andere vlakken. Dankzij de opbrengsten van de lokale steenfabriek is het verenigingsleven goed bedeeld. Een florerende collega-harmonie, een ‘festhalle’, een flinke tent en een groots jubileumfeest.

De relatie tussen St Caecilia en Musikverein Dotternhausen gaat terug naar 1999 en begon met een contactadvertentie. De Musikverein zocht een buitenlands orkest voor een uitwisseling en, zoals het hoort bij zo’n advertentie, er ontstond liefde. Meerdere keren bezochten de orkesten elkaar. Zo ook tijdens de feesten rond het 135-jarig bestaan van Mv-Dotternhausen, aankomende weekend.

Zaterdag en zondag nemen veertien harmonieorkesten deel aan de muziekwedstrijden. Aangezien die Deutsche Mannshaft al de hoofdprijs van het jaar te pakken heeft, hoopt het harmonieorkest van St Caecilia op Duitse grond hoge ogen te gooien. De wedstrijd geldt niet voor slagwerkgroepen, omdat die niet erg gebruikelijk zijn in het Duitse muziekleven. Daarom zal de slagwerkgroep van St Caecilia na de muziekwedstrijden een demonstratie geven.

Buiten de wedstrijden om is er vooral ook ruimte voor feest. Het programma van het Kreisverbandsmusikfest 2014 bestaat uit twee grote feesten op vrijdag- en zaterdagavond. Voor het laatste feest komen de lederhozen en dirndl’s uit de koffer, want dat zal compleet met pullen bier en lange tafels geheel in Tiroler stijl zijn. Zondagmiddag wordt het weekend afgesloten met een grote optocht van alle harmonieën en St Caecilia gaat voorop.

In een voorgaand artikel over het concert in het Openluchttheater Mariahout zijn de jubilarissen van de Lieshoutse en Mariahoutse harmonie benoemd. Daarbij is Sjef van Heugten, ere-lid en al 25 jaar jaar ondersteunend lid niet genoemd. Natuurlijk verdient ook Sjef als zeer gewaardeerd jubilaris dit podium en vandaar deze toevoeging.