Afbeelding

Lieshoutse tweeling Ad en Jan Donkers (70) al 55 jaar lid van de harmonie

Muziek

Lieshoutse tweeling Ad en Jan Donkers (70) al 55 jaar lid van de harmonie


Lieshout - Lang geleden, in de jaren 1957 of 1958, begon de tweeling Jan en Ad Donkers uit Lieshout aan hun muzikale loopbaan. Dit jaar bereikten de broers de magische leeftijd van 70 én zijn beide heren al 55 jaar lid van harmonie St. Caecilia. Tijd voor een onderonsje met deze onafscheidelijke tweeling.

Snel meedoen
Leraar van dit eerste uur was Jan Leenders uit Beek en Donk, die trompetles gaf. “Op het moment dat je een paar verschillende nummers kon blazen, mocht je op straat meedoen”, vertelt Jan. Broer Ad vult aan: “Dat is tegenwoordig wel anders, want diverse muzikanten zijn 3 tot 4 jaar in opleiding.” Het begon voor de tweeling allemaal bij hotel Brokx, waar de harmonie in die jaren repeteerde onder de leiding van Ad van de Laar uit Mierlo. “Zijn broer Martien was dirigent in Stiphout”, weet Ad. Daarna volgde een lange tijd met Jan Heesakkers als dirigent, waarna Eric Zwiggers de ‘baton’ over nam, gevolgd door de huidige dirigent Jan Bosveld. Nog steeds blazen Ad en Jan trompet.

De straat op

Bij het weten van de broers is het maar zelden voorgekomen, dat ze niet bij een serenade aanwezig waren. Ze zijn trots op de manier waarop de harmonie ‘voor de dag komt’ bij serenades. “In vergelijking met andere korpsen in de omgeving steekt het straatoptreden van de Lieshoutse harmonie met kop en schouders boven de andere uit”, glunderen de broers. Ze noemen als voorbeeld een paar gelegenheden uit het verleden, toen de drie harmonieën tegelijk moesten aantreden. Het is voorgekomen, dat er in één jaar 55 serenades werden gegeven, waarbij iedere keer als een volwaardig korps acte de présence gegeven werd. Als een echt harmoniegebeuren noemen Ad en Jan de ‘Promsconcerten’ in Lieshout, die al drie keer een groot succes zijn geweest.

Tweelingen
In het korps van de harmonie zitten op dit moment drie tweelingen. De broers noemen naast henzelf de tweeling van Opheij, “ne jone en un meiske”. Na enig discussiëren met de vrouw van Ad worden deze namelijk toch als een echte tweeling geclassificeerd, terwijl ze niet zoals Ad en Jan eeneiig kunnen zijn. Dan natuurlijk de eeneiige tweeling Van Dirven. “Dat is toch wel uniek”, zegt Ad. Ze vertellen vol enthousiasme over de gezellige groep die de harmonie vormt. "Iedereen is bij ons gelijk”, zegt Ad, “of je nu met de voorzitter staat te praten of je komt ergens een pas begonnen 15-jarige leerling tegen in de stad, die 'hoi' roept, we voelen ons één met elkaar.”

Hoogtepunten
Geweldige herinneringen bewaart het tweetal aan het optreden in het PSV-stadion. Het eerste concert van Guus Meeuwis in 2006 werd opgeluisterd door de harmonie uit het geboortedorp van Guus, Lieshout dus. “We liepen daar voor 44000 mensen over de catwalk in het PSV stadion, dat doet toch wel wat met je”, vertelt Jan. Een ander hoogtepunt was de première van het stuk 'Lieshout en zijn molens' door diverse harmonieën uit de omgeving. “Wij zijn vlak bij Willem-Alexander en Maxima geweest ter gelegenheid van het concert in Den Bosch met drie harmonieën. We waren uit Lieshout vertrokken met 70 muzikanten, meer als de andere korpsen”, zegt Jan, om er even later aan toe te voegen, dat het toch wel leuk is om Maxima 'bijna aan te kunnen raken, zó dichtbij'!

Voor informatie over de harmonie kan men terecht op de site www.harmonielieshout.nl.