Afbeelding

Geesten in de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen

NULL

Geesten in de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen


Aarle-Rixtel - Harmonie de Goede Hoop uit Aarle-Rixtel houdt op vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november een Halloween-concert in de Klokkengieterij. Dit concert vindt plaats onder leiding van Gerrit de Weerd en met medewerking van Frank Steijns, stadsbeiaardier van onder andere Maastricht en muzikant in het orkest van André Rieu.

Petit & Fritsen
De Koninklijke Klokkengieterij Petit&Fritsen bestaat sinds 1660. Het is het op twee na oudste familiebedrijf van Nederland. Grondlegger is Nicolas Julien, die in de zeventiende eeuw uit Lotharingen, Frankrijk, naar Nederland kwam. De op veel klokken aangebrachte band met daarin een Franse lelie verwijst daar nog naar. Een gedeelte van de gieterij aan de Klokkengieterstraat is op de monumentenlijst geplaatst. Straalt het in 1906 in gebruik genomen pand aan de buitenkant al een eerbiedwaardige ouderdom uit, de oude houtsmeltoven binnen is een plaatje. De door de grootvader van directeur Frank Fritsen in gebruik genomen oven, rijst hoog op in de halfduistere ruimte. Bezoekers wanen zich aan het begin van de vorige eeuw. Het gevaarte, dat veel weg heeft van een molen zonder wieken, kan klokken tot 10 ton aan. Het uitstekend functionerende monument werd nog enkele malen per jaar gebruikt. Al meer dan 340 jaar heeft het bedrijf garant gestaan voor de klank van vele klokken, die hun weg over de hele wereld hebben gevonden. Voor Frank Steijns, stadsbeiaardier van onder andere Maastricht, heeft Petit&Fritsen een speciaal mobiel carillon gebouwd met een stemming die het mogelijk maakt om met orkesten te musiceren.

Halloween-concert
Enkele maanden geleden is Petit&Fritsen samengegaan met Koninklijke Eijsbouts in Asten. De bedrijfsactiviteiten zijn overgebracht naar Asten en in het prachtige pand waar zoveel jaren volop bedrijvigheid heerste, werd het alsmaar stiller ... Een van de leden van Harmonie De Goede Hoop bedacht dat dit eigenlijk een perfecte locatie zou zijn voor een Halloween-concert. Dit idee werd voorgelegd aan Frank Fritsen. Hij was meteen enthousiast en stelde de deuren wagenwijd open.

Uniek
Harmonie de Goede Hoop heeft in haar 140-jarig jubileumjaar in de Klokkengieterij een fantastische en unieke locatie gevonden. Frank Fritsen heeft ervoor gezorgd dat Geesten in de Gieterij, in samenwerking met Frank Steijns met zijn unieke mobiele carillon, een fantastische gebeurtenis kan worden. Een gebeurtenis om niet te willen missen en nooit te vergeten.

Toegang
De Goede Hoop hoopt veel bezoekers te mogen begroeten in de Klokkengieterij. Kaarten kosten €12.50 per stuk (dit is inclusief een consumptie). De entreetickets zijn verkrijgbaar bij Snoeperij Jantje (Kerkstraat 4) en Boerenbond Aarle-Rixtel (Dorpsstraat 80). Hoewel het geen kinderconcert betreft, is de jeugd van harte welkom. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis een kinderkaart aanvragen via secretaris@harmonie-dgh.nl.