Afbeelding

Bernadetteschool zwaait leerkracht Ad de Beer uit

NULL

Bernadetteschool zwaait leerkracht Ad de Beer uit


Mariahout - Leerkracht Ad de Beer gaat met pensioen. 5 x 8 schoolgeneraties bracht hij rekenen, spellen, taal en kennis over de wereld bij. Hij heeft vele kinderen in Mariahout begeleid in de weg naar volwassenheid.

Schoolmeester
Breed lachend zit Ad achter zijn 'opgeruimde' bureau. Hij heeft me als oud-leerling en collega gevraagd om iets te schrijven. Ik voel me vereerd. Samen halen we herinneringen op. Ad begon zijn carrière op de Roncallischool in Bladel. Bij een vraag naar de betekenis komt de onderwijzer in hem boven. Ik krijg uitgebreid uitleg aangevuld met plaatjes via internet. Typisch Ad, hij kent zijn feiten en kan leerstof beeldend brengen. Van moderne leermiddelen maakt hij dankbaar gebruik.

Mensenkennis
Mens onder de mensen, Ad ten voeten uit. Zodra er weer een nieuwe generatie kleuters op de speelplaats rondloopt, bekijkt Ad de koppies en weet feilloos naam en familie te benoemen. Leenders, Van den Heuvel, Van Eindhoven, Boudewijns. Hij heeft ze allemaal in de klas gehad. Meestal weet Ad wat oud-leerlingen tegenwoordig doen en wat ze gedaan hebben. Hij is een wandelende encyclopedie.

Niet alleen leren uit boeken

Sportieve Ad is relaxed. Hij laat zich niet opjagen. Zijn brede interesses komen de school goed van pas. Zijn hobby tuinieren resulteerde jaren in een schooltuin. De Carnavalsvereniging gebruikte de gymzaal, daarom nam hij collega’s en leerlingen mee naar de schaatsbaan. Terwijl Ad vrolijk over het ijs zwierde in zijn strakke schaatspak mèt klapschaatsen, krabbelde de rest van het Mariahoutse volk erachteraan. Ad heeft zijn klassen overal mee naartoe genomen. Van sporttoernooi tot cultureel evenement. Naar de Efteling om tot drie keer de prijs van 'Krant in de Klas' op te halen. Het schoolkamp zegt hij voorlopig niet vaarwel. Dit soort activiteiten zijn te leuk om te missen.

Verenigingsmens
In de Mariahoutse gemeenschap voelt Ad zich thuis. Hij zet zich in voor verschillende verenigingen en geniet van het leven in een klein dorp. “Wil je een dorp leren kennen, ga bij de voetbalclub of harmonie.” Een waardevolle tip om te integreren. Vanwege zijn muzikaliteit heeft hij zijn eigen kinderen naar de harmonie gestuurd. De voetbalclub had meer aan hem.

Gevoel voor humor
Terwijl hij mij met een brede grijns regelmatig van repliek voorziet, is zelfspot hem ook niet vreemd. “Ik ben in mijn schoolloopbaan zelden ziek geweest. Dat kon ook niet. Anderen konden niet met mijn rommel overweg.” Zijn gevoel voor humor is besmettelijk. Deze schrijfster geeft een voorzet. “Het zal geen voorpaginastukje worden, Ad. Dat laten ze over aan echte journalisten.”

Op 30 oktober viert Ad zijn afscheid van de school. De dag zal in het teken staan van toneel. Van 17.00 tot 19.00 uur is er een receptie in de aula van de Bernadetteschool. U bent van harte welkom.