Project meerjarig graan door Laarbeeks Landschap

NULL

Project meerjarig graan door Laarbeeks Landschap

Laarbeek - Vele jaren worden door Laarbeeks Landschap in samenwerking met gemeente Laarbeek, agrariërs en particulier grondeigenaren akkerranden ingezaaid met granen en akkerbloemen. Deze randen moeten elk jaar opnieuw worden ingezaaid. Uit dit project is een nieuw project ontstaan: Project meerjarig graan.

Het betreft een voor Nederland uniek project, waarbij gedurende een periode van vier jaar, op twee percelen de ontwikkeling van totaal 8 soorten meerjarig tarwe wordt beproefd. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met DLV Plant. Het doel is een soort meerjarig tarwe te vinden die gebruikt kan worden in onze akkerranden. Het gebruik van meerjarig graan zit nog in de onderzoeksfase maar biedt bij slagen van het project naar de toekomst wel enorme mogelijkheden.

Verwachte voordelen van het gebruik van meerjarig graan (tarwe): Het wortelt dieper, waardoor het graan ook op droge percelen beter groeit; het hoeft maar één keer te worden ingezaaid, waarna jaarlijks kan worden geoogst, dus minder zaai- en grondbewerkingskosten en minder aankoop zaad; doordat het dieper wortelen, wordt de structuur van de bodem beter; doordat het graan meerjarig is hoeft minder behandeld zaad te worden gebruikt; doordat het dieper wortelen heeft het graan ook een beter wortelgestel en zijn voedingsstoffen beter bereikbaar voor de plant, waardoor mogelijk minder hoeft te worden bemest; gebruik in (blijvende) akkerranden en velden biedt het graan een voedingsbron voor vogels en dieren in de winter; er hoeven minder grondkerende bewerkingen te worden uitgevoerd, wat goed is voor het bodemleven.

Met het inzaaien van twee percelen binnen Laarbeek is het project op 12 november officieel van start gegaan. De percelen bevinden zich op de Karstraat in Beek en Donk en op Elsduin in Lieshout. Via de website www.laarbeekslandschap.nl kunt u op de hoogte blijven van het verloop en de resultaten van dit project. Voor informatie over dit project kunt u eveneens contact opnemen met: Marcel van der Heijden, coördinator project meerjarig graan, via bloemrijkeakkerranden@laarbeekslandschap.nl .

Dit project is met name mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de gemeente Laarbeek en Rabobank Peel Noord.

Foto: Meerjarig graan