Afbeelding

Primeur in Laarbeek:

NULL

Primeur in Laarbeek: ‘Samen ontwikkelen, samen bouwen’


Beek en Donk – Voor de eerste keer in Laarbeek gaat een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) plaatsvinden. Op de Beekse Akkers komen aan het Merensteinplein vijf woningen die door de bewoners samen ontwikkeld en gebouwd worden. Initiatiefnemer hiervan is Paul Verhoeven van de Vastgoedregisseur uit Beek en Donk. Maandagmiddag ondertekende hij het contract hiervoor met de gemeente Laarbeek.

Collectief
Een groep van zeven personen zit samen met Paul Verhoeven en wethouder Frans van Zeeland aan tafel. De bewoners van één huis konden helaas niet aanwezig zijn. Wie niet beter zou weten, zou denken dat de aanwezige personen elkaar allemaal al heel lang kennen. Niets is minder waar. Pas sinds de bouwvakvakantie weten zij echt dat ze bij elkaar in één rij komen te wonen en samen hun huis gaan ontwikkelen en bouwen. Vijf nagenoeg dezelfde huizen, met allemaal een andere invulling.

Primeur
In Laarbeek vindt dit CPO-project voor de eerste keer plaats. Wethouder Van Zeeland is enthousiast: “Dit project is hoe wij het graag zien in Laarbeek. Wij willen de wensen van de inwoners na kunnen komen. Op deze manier hebben de nieuwe bewoners een maximale invloed van hoe hun nieuwe droomhuis eruit komt te zien. Voor ons als gemeente was dit project een flinke uitdaging. Gelukkig kwam Paul met een goed onderbouwd plan. We zijn erg benieuwd naar de realisatie.”

Vastgoedregisseur
Paul heeft dergelijk soort projecten al vaker uitgevoerd, maar dan in andere gemeentes. “Ik vind het erg leuk dat ik dit nu in Laarbeek kan doen. Ik kom zelf ook uit Laarbeek en ben zelfs woonachtig op de Beekse Akkers. Dit project realiseren in ‘mijn eigen wijk’ maakt het extra bijzonder.”

Proces
De ontwikkeling van dit project begon ongeveer een half jaar geleden met een informatieavond. Paul: “Al vrij snel kwamen de eerste aanmeldingen binnen. Tijdens de bijeenkomst heb ik verteld over de plannen. Er zouden rijtjeshuizen komen, eengezinswoningen vanaf €169.000 vrij op naam. Of dat vier huizen of vijf huizen zouden worden, was toen nog niet duidelijk. Bij een CPO-project is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De eerste bewoners konden dan ook zelf kiezen hoe breed hun huis zou worden en welk huis ze wilden. Uiteindelijk zijn het vijf woningen geworden.” De Vastgoedregisseur benadrukt dat ieder huis er anders uitziet. “Je moet het zien als broertjes en zusjes van elkaar. Buiten zowel buiten als binnen zie je wezenlijke verschillen. Zo heeft ieder huis een andere indeling. Helemaal ingericht naar de wensen van de nieuwe bewoners, maar toch zie je dat ze allemaal bij elkaar horen. Ze worden gebouwd in de stijl van de Beekse Akkers: Delftse School.”

Realisatie
Nu alles rond is voor dit CPO-project gaat de gemeente Laarbeek de grond bouwrijp maken. Naar verwachting gaat medio maart de eerste schop in de grond. Wethouder Van Zeeland: “Volgend jaar, eind 2015, kunnen jullie Kerst vieren in jullie nieuwe huis. Misschien is dit eerste kerstdag, maar misschien ook wel derde kerstdag, één ding is zeker: over ruim een jaar zitten jullie erin”, besluit hij glimlachend.