Afbeelding

Hoe is het nou met ... Jeroen Sanders

NULL

Hoe is het nou met ... Jeroen Sanders 


Deze week is de beurt aan Jeroen Sanders uit Mariahout. Jeroen trekt met hardcore-, punk- en metal bands heel Europa rond. Komende tijd is hij als tourmanager een maand van huis om zeven bands te begeleiden. Van Finland tot Spanje zullen 30 clubshows gegeven worden.

Jonge liefhebber
Jeroen was 14 toen zijn vrienden hem meenamen naar hardcore- en punkconcerten. Jeroen genoot van het muzikale geweld. Toen hij na de middelbare school in Gemert een opleiding moest kiezen viel zijn oog op een nieuwe opleiding; 'Music management' op de Fontys.

Opleiding

In eerste instantie was de opleiding heel zakelijk. Boekhouden en kantoorwerk. Colleges van organisatoren van Dynamo Open Air en van de advocaat van Moby waren interessanter. Hij liep stage bij een klein Limburgs platenlabel GSR. Zijn baas kende veel mensen in de concertwereld. Jeroen gebruikte deze contacten en zijn eigen relaties om een plekje te veroveren in deze branche.

Ons kent ons
Jeroen leert via het platenlabel de Limburgse band Born From Pain kennen. Als chauffeur van deze band verkoopt hij de merchandise, hun promotiemateriaal. De baas van een boekingskantoor in Berlijn ziet wel wat in Jeroen. Al snel wordt hij gebeld of hij tourmanager wil worden van een nieuwe serie shows. “Toen ik begon had ik geen navigatie, één computer in de club en ik had dure telefoonrekeningen. Gelukkig werd er al uitbetaald in Euro’s. Anders was het nog ingewikkelder geworden.”

Jeroen Jay Holland
Jeroen is betrouwbaar. Hij is serieus en drinkt niet. Amerikaanse bands vragen hem als Europees chauffeur en tourmanager. 'Jeroen' is voor Amerikanen lastig uit te spreken, daarom wordt zijn naam verbasterd naar Jay. Holland verwijst naar zijn Nederlandse afkomst. Drie keer was Jeroen in Amerika op tournee. “Amerikanen praten en beloven veel, maar in Europa is salaris en catering beter.”

Tourmanager
Op dit moment is hij tourmanager van zeven bands. Zijn taak is om te zorgen voor het programma. Hij maakt day-sheets waarin de bands kunnen lezen wanneer ze moeten optreden. Ook geeft hij aan in welke volgorde de bands moeten optreden. Stage-managers dragen zorg voor de wisselingen op het podium. Jeroen moet zorgen dat zij hun taak goed uitvoeren. Sponsoren vragen de tourmanager om kleding in de markt te zetten. Tevens zorgt Jeroen dat de bands goed bij de clubs aankomen. Hij regelt catering en salaris.

Tatoeages
“Als ik in Mariahout bij ons pap aan de bar zit, zie ik mensen weleens kijken naar mijn tatoeages. Ik heb van ons mam tot mijn 25ste moeten wachten.” Jeroen laat trots zijn armen zien. “De eerste was van mijn overleden broertje. Ik vind ze heel mooi. Ze horen bij het wereldje waarin ik leef. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.”