Gemeente en woningstichting ontbinden overeenkomst

NULL

Gemeente en woningstichting ontbinden overeenkomst


Laarbeek - Woningstichting Laarbeek start op korte termijn met de bouw van 52 woningen in Lieshout en Mariahout, maar ziet op de lange termijn af van de bouw van woningen in Donk en in Beek. Deze locaties kunnen door de gemeente zelf ontwikkeld worden. Voor het afzien van de bouwplannen door de Woningstichting in Donk en Beek ontvangt de gemeente een schadevergoeding van 2.3 miljoen euro.

Overeenkomst
In juli 2011 hebben de gemeente Laarbeek en de woningstichting een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling en realisatie van voorzieningenclusters in Beek en Donk, Lieshout, Aarle-Rixtel, met daaraan gekoppeld de realisatie van woningbouw op vrijkomende locaties. Een belangrijk deel van die afspraken is nu gerealiseerd; de voorzieningenclusters in Lieshout en Beek en Donk zijn gereed en die van Aarle-Rixtel wordt in de loop van 2015 opgeleverd. Ook het woningbouwproject Hertog Janstraat in Lieshout is op basis van deze overeenkomst gerealiseerd. De locatie Grotenhof is door de woningstichting aan de gemeente Laarbeek overgedragen. Op basis van die overeenkomst zou de Woningstichting nog 24 woningen in De Fontein in Lieshout en woningen in Beek en in Donk gaan bouwen. Van het bouwen van woningen in Beek en Donk, ziet de Woningstichting Laarbeek nu af en laat die ontwikkeling over aan de gemeente.

Sinds het sluiten van de overeenkomst in 2011 is er in Nederland een en ander veranderd; de bouw stagneert en de economische recessie is van grote invloed. Ook woningcorporaties ondervinden hiervan hinder. Ook aangescherpte regelgeving beperkt de handelingsvrijheid van woningcorporaties bij het realiseren van maatschappelijk vastgoed en het ontwikkelen van vrije sector (koop)woningen, anders dan sociale woningbouw. Reden voor de woningstichting om het gesprek aan te gaan met de gemeente.

Achtergrond
Formeel had de gemeente de woningstichting kunnen houden aan de overeenkomst. Echter zou het voor de stichting op dit moment onhaalbaar zijn om de gemaakte afspraken op korte termijn uit te voeren in combinatie met andere geplande nieuwbouwprojecten. Dat betekent concreet, dat daarmee de uitvoering van de geplande woningbouw uit de overeenkomst op de lange baan zou worden geschoven, omdat in de overeenkomst geen termijnen van realisatie zijn genoemd. Dat is een ongewenste situatie.
Ontbinding van de overeenkomst uit 2011 betekent voor beide partijen, dat de volgende afspraken mogelijk zijn;
- Woningstichting Laarbeek start op zo kort mogelijke termijn met de realisatie van 24 woningen in De Fontein in Lieshout, 24 wooneenheden in het project Moreeshof Lieshout en 4 huurwoningen in D’n Hoge Suute in Mariahout;
- De gemeente krijgt de mogelijkheid om in Donk en in Beek op eigen tempo woningbouw te realiseren;
- Regie op woningbouw in Beek maakt het mogelijk om nieuwe projecten niet te laten concurreren met bestaande lopende projecten, zoals De Beekse Akkers en De Hoge Regt;
- De gemeente ontvangt een schadevergoeding voor het beëindigen van de overeenkomst ter grootte van 2,3 miljoen euro;

Met bovenstaande afspraken raken Woningstichting Laarbeek en de gemeente niet verwikkeld in een jarenlange juridische strijd over waardevermindering van bouwgronden en daarmee stagnerende afname van de gronden door de woningstichting en uitstel van realisatie van projecten zoals hierboven genoemd. Ook geeft het ontbinden van de overeenkomst de woningstichting financiële ruimte om andere projecten te realiseren.

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om met de voorliggende vaststellingsovereenkomst in te stemmen.