Afbeelding

Vrijwilligerspenningen uitgereikt aan aftredende bestuursleden ViERBINDEN

NULL

Vrijwilligerspenningen uitgereikt aan aftredende bestuursleden ViERBINDEN


Beek en Donk – Uit handen van wethouder Greet Buter ontvingen de Lieshoutse Tiny Slits en Ria Donkers-Zijlmans afgelopen zaterdagmiddag tijdens de kerstborrel de Vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek. Beide personen leggen hun bestuursfunctie neer bij welzijnsinstelling ViERBINDEN.

Tiny Slits
Naar schatting besteedde Tiny Slits uit Lieshout meer dan 2000 uren aan zijn bestuursfunctie bij ViERBINDEN. Veel van deze uren gingen op aan vergaderingen en besprekingen. Vanaf de oprichting in 1996 is Tiny Slits al bestuurslid van de Stichting Dorpshuis Lieshout. Gedurende ruim 18 jaar was hij met name belast van het beheer van de gebouwen van deze stichting. Bovendien zette Tiny zich in als technisch adviseur bij de bouw en verbouw van verschillende gemeenschapsaccommodaties, waarin hij ook veel vrijwilligersuren stopte. Zo was dat in 2001 en 2002 bij de verbouwing van het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk, in 2005 en 2006 bij de nieuwbouw van het Buurthuis in Mariahout, in 2011 en 2012 bij de bouw van de eerste fase van het Dorpshuis in Lieshout en in 2012 en 2013 bij de verbouwing van het voorzieningencluster Lieshout.

Bij allerlei technische vragen met betrekking tot het beheer van de accommodaties heeft Tiny de directeur terzijde gestaan, zeker als het ging om een kritische kijk naar het energieverbruik en waar mogelijk energiebesparing. Bij de bouw en verbouw van de accommodaties kon een beroep worden gedaan op zijn knowhow met betrekking tot bouwtechnische zaken. Ook bij vragen aangaande het ICT-gebeuren kon gedegen advies worden ingewonnen bij Tiny.

Als bestuurslid van de Stichting Dorpshuis Lieshout betekende Tiny veel voor de Laarbeekse gemeenschap. Mede door zijn inzet zijn de accommodaties in de drie kernen ‘het hart van de gemeenschap’ geworden. Per 1 januari legt Tiny zijn bestuursfunctie neer. Wel zal hij daarna nog als vrijwilliger beschikbaar blijven, wanneer men zijn advies wil inwinnen met betrekking tot bouwtechnische zaken.

Ria Donkers-Zijlmans

Ook mevrouw Ria Donkers-Zijlmans uit Lieshout is al vanaf de oprichting in 1996 bestuurslid van de Stichting Dorpshuis Lieshout. Als zodanig behartigde Ria gedurende ruim 18 jaar de huurdersbelangen. Bovendien was zij de drijvende kracht achter ‘Ons Tejater’, voorheen 'Dorpshuis Tejater' genoemd.

Ook Ria heeft naar schatting meer dan 2000 uur van haar vrije tijd in het vrijwilligerswerk als bestuurder gestoken. Daarnaast zette zij zich enorm veel uren in voor ‘Ons Tejater’. In al die jaren zijn er in totaal 129 voorstellingen geweest. Diverse artiesten die in ‘Ons Tejater’ hebben opgetreden hebben later landelijke bekendheid verworden, zoals Guido Weijers, Mark van de Veerdonk, Arie Komen, Leon van der Zanden en Gerard van Maasakkers.

Bij de samenstelling van het jaarprogramma zorgde Ria ervoor dat er voor alle leeftijdsgroepen voorstellingen werden geboekt. Daarbij werd in het bijzonder aandacht besteed aan kindervoorstellingen op woensdag- of zondagmiddag en middagen voor senioren. Verder weren er muziek- en vooral cabaretvoorstellingen in het programma opgenomen.

Het Tejater heeft intussen bij diverse artiesten in de theaterwereld een goede naam opgebouwd. Meerder artiesten hebben Ria benaderd met de vraag of zij met hun try-out voorstellingen in het ‘Dorpshuis Tejater’ mochten optreden.

De werkzaamheden van Ria bestonden niet alleen uit het boeken van de artiesten en het samenstellen van de ‘Tejaterfolder’. Ook het zorgen voor publiciteit, het bemensen van de kassa, de toegangscontrole en de begeleiding van de artiesten behoorden tot haar taken.

Ook Ria legt per 1 januari 2015 haar bestuursfunctie neer. Gelukkig blijft ook zij als vrijwilliger beschikbaar voor de werkzaamheden met betrekking tot ‘Ons Tejater’.