Afbeelding

"Het cadeau van je leven"

NULL

"Het cadeau van je leven"


Beek en Donk - De donkere dagen voor kerst zitten vol lichtpuntjes. Ada Meulendijks straalt zelfs. Als alles goed gaat krijgt zij binnenkort het cadeau van haar leven: een nieuwe nier. De gulle gever is Márie Bevers uit Beek en Donk. “Dan vergeet je even de horloges en lekkere luchtjes onder de kerstboom. Dit cadeau is met geen goud te betalen!”

Erfelijk
Het zit in de familie en het is erfelijk. Ada’s broer en zus hebben een nierziekte. Haar vader is eraan overleden. “Ook bij mij zat het niet goed”, vertelt Ada. “Ik was zestien toen ik hoorde dat ik ziek was. In het begin kun je er nog wel mee leven. Maar vooral het laatste jaar is het hard achteruit gegaan. Momenteel werken mijn nieren nog maar op tien procent. De vooruitzichten zijn niet goed.”

Kennissen

Leven met een onzekere gezondheid kost kruim. Hoe vind je een nieuwe nier? Ada: “Aanvankelijk zou een buurvrouw een nier afstaan. Een beroerte maakte dit onmogelijk. Ook mijn echtgenoot wilde donor worden. De medische match was er echter niet.” Het leven nam een wending toen Márie Bevers op bezoek ging bij de familie Meulendijks. “Op een gegeven moment kwam het gesprek op nierziektes. En daarna ging het over Ada. Zo is het begonnen.”

Kleinkinderen

Márie Bevers: “Het verhaal van Ada greep me aan. Ik ben meteen in de website van het Radboudziekenhuis gedoken. Met twee nieren heb je een surplus, een overcapaciteit. Je kunt ook goed met één nier leven. Met een donornier van een overledene leef je tien tot vijftien jaar langer. Met een nier van een levende donor kan dat wel tussen de vijfentwintig en veertig jaar zijn. Dat heeft een enorme impact. Je kunt je kinderen op zien groeien. En eventuele kleinkinderen. Ik ben zelf vader van drie kinderen en opa van drie kleinkinderen. Iedere keer genieten. Het heeft mij over de streep getrokken om levende donor te worden. Met goedkeuring van vrouw en kinderen. Voor Ada en haar gezin!”

Dat is cool
“Een lot uit de loterij? Zo kun je het wel noemen”, vertelt Ada. Je gelooft je oren en je ogen niet. Het voelde heel onwerkelijk toen Márie mij kwam vertellen dat hij levende donor wilde zijn. Alsof je op een roze wolk leeft. Het was een emotioneel moment. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn omgeving. Dat iemand dit voor mij wil doen. Speciaal voor mij. Mijn zoon zei dat het 'cool' was van Márie. En Márie heeft een kaartje van mijn moeder gekregen met de tekst: Heel, heel veel dank voor hetgeen jullie voor mijn dochter Ada willen doen. Afzender: een heel dankbare moeder.”

Onderzoek

Márie: “Een levende nier transplanteren is een ingrijpende operatie. Er gaat veel onderzoek aan vooraf. Allereerst werd ik getest of ik een medische match had met Ada. Dat was gelukkig zo. Daarna werd ik algemeen onderzocht, namelijk urine, hart, nieren, longen en lever. Voorlopig ziet het er goed uit. Alle lichten staan op groen zo gauw de uitslagen binnen zijn. Maar dat geeft nog geen zekerheid. Pas na de operatie blijkt of mijn nier écht geschikt is voor Ada in verband met eventuele afstoting. Er blijft dus altijd een risico.” En Ada? “Ik werk ondertussen aan mijn conditie. Ik wandel en speel volleybal. Hoe beter je conditie, hoe groter de kans van slagen.”

Kerstwens
Márie: “Veel mensen zeggen dat ze donor willen worden. Maar op de een of andere manier komt het er niet van. Als wij niets doen, wie dan wel? Ik zou ze nog eens willen vragen om zich aan te melden. Er is een tekort aan donornieren, zo’n negenhonderd stuks. Patiënten moet vier tot vijf jaar wachten. Uw aanmelding is mijn mooiste kerstcadeau!”

Voor meer informatie: levendenierdonatie.nier@radboudumc.nl. Eventuele reacties kunt u mailen naar: marie.carmen@onsbrabantnet.nl