Afbeelding

Laarbekenaren nemen deel aan de rally der rally

NULL

Laarbekenaren nemen deel aan de rally der rally’s: Dakar 2015


Mariahout – Waar heel Laarbeek zich opmaakt voor een hopelijk winters uiteinde van het jaar, is er één viertal wat juist staat te trappelen om af te reizen naar de hitte van Zuid-Amerika. Niet voor een lekkere vakantie, maar om met een truck 9000 km af te leggen over terrein waar geen voorstelling van is te maken. Dat wordt afzien zou je denken … maar deze mannen hebben maar wat zin in Dakar 2015.

Voor Frans van Lankveld (52) wordt het alweer de vijfde keer dat hij deelneemt aan de rally. En de aanleiding dit jaar was een bijzondere. “We zijn door Tim en Tom Coronel gevraagd om de snelle service te verlenen. Dat betekent dat we met onze truck de back-up zijn van de gebroeders Coronel die beiden in een buggy rijden.” De trucks rijden in een ander klassement en achterop in de rally. “Zit je achterop in de rally, dan is al het terrein al bereden. Dit maakt het zwaarder, maar de lol des te groter!”

Ieder zijn taak
Voor zoon Martijn (24) wordt het de tweede keer; dit jaar in de rol van navigator. Een pittige taak, hoewel het zo eenvoudig lijkt. “Het is eigenlijk niet meer dan een boekje met aanwijzingen voorlezen”, vertelt hij. “Maar ik ben daarmee wel verantwoordelijk voor de koers en de ijkpunten.” En zo heeft ieder in het truckteam zijn taak die hij met uiterste discipline moet volbrengen. Net als Pieter van de Sande (23), die in zijn eigen professie als monteur voor de eerste keer meegaat. “Je moet het samen doen … en dat maakt het tot een echte teamprestatie.”

Ruig

Wie de beelden van de Dakar rally kent, weet dat het er ruig – heel ruig - aan toe kan gaan. Daarbij komen ook nog de uitputtende omstandigheden waar de rallyrijders mee te maken hebben. “Aan het begin van de dag weet je niet wat je allemaal mee gaat maken”, vertelt de tweede truckbestuurder Mark van den Heuvel (35) uit Bakel. “Dit maakt het leuk, spannend en met zo’n 2,5 uur slaap per dag zwaar tegelijk.” Maar ze zijn het er allemaal over eens: “Je weet waar je aan begint, dus niet zeuren.”

Vrienden
Het kan natuurlijk voorkomen dat materiaal door schade vervangen moet worden. Dan geldt maar één ding: zorg dat je vrienden hebt in de rally. Frans: “Geld heeft hier geen enkele waarde. Het gaat erom dat collega-rallyrijders bijspringen als je in de penarie zit.” Dit is wel de belangrijke les die Frans en Mark als ervaren deelnemers hebben opgestoken in al die jaren.

De heren rijden voor het Maxxix Dakar Team. Ze vertrekken op 28 december naar Buenos Aires, waar op 4 januari de rally start. Volg ze via www.coroneldakar.nl en hun Facebookpagina.