Afbeelding

Mooi Laarbeek Verzamelt ... alles rondom kerst

NULL

Mooi Laarbeek Verzamelt ... alles rondom kerst 


Munten, kaarten, postzegels en theezakjes. Het zijn zo maar wat populaire verzamelitems. Maar er is nog veel meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, ook in ons Mooi(e) Laarbeek.

Op zoek naar de MooiVerzamelaar van deze decembermaand, belt De MooiLaarbeekKrant aan bij Stephan Verleisdonk. Stephan woont in de Lijsterstraat in Aarle-Rixtel. Vol trots vertelt Stephan over zijn prachtige verzameling kerstversieringen.

Kerstsfeer

Woonkamer en keuken van Stephan en Femke Verleisdonk stralen in december Kerstmis uit. Er staan drie kerstbomen, twee verlichte vitrines, een nostalgisch flessenrek uit een snoepwinkel, gevuld met kerstballen. Op de kast takken met daarin kleurige vogeltjes en een sfeervolle verlichting. Op een tafeltje drie forse beelden van Jozef en Maria en het Kindje Jezus. "Het Kindje Jezus komt van mijn schoonmoeder”, zegt Stephan. “Hier heeft het tenminste een vader en een moeder”, lacht hij, terwijl hij Jozef wat dichter richting Maria schuift. Het geheel oogt niet ‘kitscherig’ of ‘protserig’, maar sfeervol. Een bijna levensgrote engel met gespreide vleugels, kijkt vanuit een hoek tevreden de kamer in.

Gezin van verzamelaars
Het gezin Verleisdonk bestaat louter uit verzamelaars. Stephan verzamelt behalve kerstversieringen, ook blikken, sinterklaasversieringen, vogelkooitjes, kortom van alles. Femke verzamelt serviesgoed van Regout. Zoon Ralph spaart botjes en skeletten, zoon Tom schelpen en stenen. Stephan vertelt dat de woonkamer en de keuken regelmatig van thema veranderen. Door het jaar heen komen alle verzamelingen aan bod, ook die van Femke en van de kinderen. “Ik moet er niet aan denken”, zegt Stephan, “dat ik vandaag hier een bloempot neerzet en dat hij er over een half jaar nog staat!”

Kerstversieringen
Stephan weet niet precies hoeveel kerstballen hij heeft. “Het moeten er meer dan duizend zijn”, denkt hij. Daarnaast pieken, engelenhaar, knijpkaarsjes, lampjes, engeltjes. “Het moet wel een beetje oud zijn met een mooi verhaal”, vertelt Stephan enthousiast. Vol trots laat hij een groen doosje zien met daarin rode getorste kaarsjes en een kandelaartje. Alles voor de prijs van 45 cent. “Die kaarsjes werden vroeger ook echt brandend in de kerstboom gezet. Levensgevaarlijk was dat!”, zegt Stephan. En dat een kerstbal altijd rond is, is volgens Stephan een misvatting. Hij wijst De MooiLaarbeekKrant op verschillende vormen die in de boom hangen. Een kerstbal in de vorm van een pijp, een vogeltje, een ster, een motorrijder enz.

Het begin van de verzameling
Zo’n zeven jaar geleden is Stephan begonnen met het verzamelen van kerstversieringen. Hij vond de oude kerstspullen van zijn tante zó mooi, dat hij er als de kippen bij was om ze over te nemen, toen zij overleed. Van lieverlee is zijn verzameling gegroeid. Het meeste heeft hij gekregen via familie, kennissen en vrienden, of van vlooienmarkten. Kopen doet Stephan maar weinig. “Ze zeggen wel eens, dat je geluk niet kunt kopen”, lacht Stephan, “maar dat kan wel!” Vol trots wijst hij op de stolp die voor het raam staat. Bovenin is met een zuignapje, een fragiel engeltje met doorzichtige vleugeltjes bevestigd. “Een heel zeldzaam engeltje, gekocht in Antwerpen voor maar dertien euro!”, vertelt hij vol trots.

Oproep
Lezers van dit artikel, die in het bezit zijn van overbodige, oude, of bijzondere kerstversieringen, kunnen contact opnemen met Stephan Verleisdonk, Lijsterstraat 11, Aarle-Rixtel. Tel: 0492-384636, E-mail: sfmverleisdonk@onsbrabantnet.nl.