Afbeelding

35-jarige jubilea bij Bavaria Brandweer

NULL

35-jarige jubilea bij Bavaria Brandweer


Lieshout - Het jaar 2014 heeft voor de Bavaria Brandweer in het teken gestaan van het 35-jarig jubileum. Toen in de zomer van de jaren ’70 er een aantal kleine incidenten plaatsvond op het terrein van de Lieshoutse brouwer, vond Tijn Swinkels het hoog tijd om een eigen brandweer op te richten. En zo geschiedde. Op 26 januari 1979 zag de bedrijfsbrandweer het levenslicht.


Een eigen brandweer is erg belangrijk voor Bavaria, niemand kent het terrein beter dan de ruim twintig heren die naast hun baan bij de brouwer, actief zijn als vrijwilliger bij de Bavaria brandweer. Het korps is altijd een hecht team geweest. Niet voor niets dat niet alleen de brandweer van Bavaria haar 35-jarig jubileum viert, maar ook de drie heren Piet Daniëls, Maarten Hendriks en Harrie van den Vossenberg. Met hen blikken ze terug op de afgelopen 35 jaar.

Maarten Hendriks: “Het korps heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de visie van de directie op de veiligheid van medewerkers en omgeving. De kwaliteit van de bedrijfsbrandweer is van grote invloed op de continuïteit van het bedrijf. De familie Swinkels zegt niet zonder reden dat zij het bedrijf in bruikleen heeft van haar kinderen en kleinkinderen”. Een bedrijfsbrandweer oprichten is één, maar kwaliteit garanderen is een tweede. De bedrijfsbrandweer van Bavaria is hier met vlag en wimpel voor geslaagd. Eerder dit jaar tekende zij namelijk een convenant met Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. In de overeenkomst staat vermeld dat de bedrijfsbrandweer van Bavaria verantwoordelijk is voor de eerste inzet bij calamiteiten op het bedrijventerrein. “Dat spreekt een groot vertrouwen uit”, aldus Maarten.

Vijfendertig jaar na de oprichting wordt er nog steeds iedere woensdagavond vrijwillig getraind door de vrijwilligers om de veiligheid op het terrein van Bavaria te waarborgen. “Voor ons is woensdagavond vaste prik, dan trainen we om de veiligheid op ons terrein te optimaliseren. We willen perse voldoen aan de kwaliteitseisen die de wet aan de brandweer stelt” aldus Harrie van den Vossenberg. Piet Daniëls vult met een glimlach aan: “Thuis moeten ze er natuurlijk ook achter staan. Als thuis de pieper afgaat, zet mijn vrouw de deuren en poort open. Je bent brandweerman en dat betekent 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn”.

Iets waar de heren met veel plezier aan terugdenken is de organisatie van wedstrijden op haar eigen terrein. De wedstrijden onderstrepen de relatie met de omliggende brandweren. Het is altijd een groot spektakel waar de bevriende korpsen na al die jaren nog steeds graag aan deelnemen. Er hebben maar liefst dertig wedstrijden plaatsgevonden op het terrein. En daar plakken de jubilarissen er graag nog een hoop aan vast!

Foto: Vlnr: Piet Daniëls, Harrie van den Vossenberg en Maarten Hendriks