Afbeelding

ODE Laarbeek met 'Van W

Muziek

ODE Laarbeek met 'Van Wôr Ik Ben'



Beek en Donk - In de reeks Concerti a due heeft ODE Laarbeek ditmaal een speciale verrassing voor u. Op zaterdag 28 februari, om 20.00 uur gaan zij concerteren met het mannenkoor 'Van Wôr Ik Ben' uit Gemert in Muziekcentrum ‘t Anker.


In 1808, zo is op Wikipedia te lezen, stichtte de Zwitser Hans Georg Nägeli een zanginstituut op, met als doel ‘het volk’ door het lied muzikaal op te voeden. In 1810 verbond hij aan deze opleiding een mannenkoor. In Duitsland was het Carl Friedrich Zelter (1758-1832) die in 1808 met zijn vermaard geworden koor van de Berliner Sing Akademie, het oprichten van mannenkoren in beweging zette. In navolging ontstonden in België en Nederland ook gezelschappen, waarin mannen, gezeten rond de tafel, onder het genot van een glas bier en onder leiding van de liedmeester, liederen zongen. Vele mannenkoren hebben een kerkelijke achtergrond. Zij luisterden vaak kerkelijke diensten op. Gregoriaanse gezangen bijvoorbeeld zijn bij uitstek een mannelijke aangelegenheid. Mannenkoor 'Van Wôr Ik Ben' is echter een profaan koor. Het is op 9 december 1961 opgericht door enkele enthousiaste zangliefhebbers en telt nu ongeveer 26 leden. Ze staan onder leiding van Frans Lemmens. Ze hebben dus hun gouden jubileum al gevierd. De naam ‘Van Wôr Ik Ben’ is afgeleid van het Gemerts volkslied.

Het repertoire van het koor is vrij uitgebreid. Naast traditionele mannenkoorliederen worden ook moderne werken uitgevoerd. Er wordt zowel in het Nederlands als in vreemde talen gezongen. Hoewel ‘Van Wôr Ik Ben’ dus geen kerkkoor is, wordt toch regelmatig aan het koor gevraagd een misviering met hun zang op te luisteren. Veel mensen genieten dan van gezangen uit de Slavisch (Oosterse) kerk, die door alle leden graag gezongen worden.

ODE Laarbeek heeft intussen haar repertoire, bestaande uit een mix van klassiek, swing en evergreens, aangepast met een aantal nieuwe stukken die op dit concert ten gehore zullen worden gebracht. Dirigent Theo Lokin, die op deze avond zijn oude muziekleraar Frans Lemmens zal ontmoeten, zal op zijn bekende wijze u met de nodige kwinkslagen door de avond leiden.

?Foto : Van wor ik ben