Afbeelding

Laarbeekkoningschieten op het

Sportnieuws

Laarbeekkoningschieten op het ‘Jan van Doorenpaviljoen’


Laarbeek - De 5 gilden van Laarbeek komen zondag 26 april weer bijeen voor het traditionele Laarbeekkoningschieten. De geüniformeerde gildebroeders schieten dan om de felbegeerde titel Laarbeekkoning. De winnaar is diegene die het laatste restje van de vogel naar beneden haalt en is een jaar lang het gezicht van de 5 Laarbeekse gilden.


Inzet is een prachtig wisselschild dat indertijd geschonken is door de gemeente Laarbeek. De afgaande Koning ontvangt een replica dat, al vanaf het begin van deze traditie, geschonken wordt door raadsnestor Frans Biemans. De gildebroeders komen om 12.00 uur bijeen op het gildeterrein van de Blauwe Schut in Aarle-Rixtel waarna een optocht gehouden wordt naar de Kiosk op de Kouwenberg om vervolgens na een korte pauze terug te keren naar het gildeterrein. Daar wordt om 14.00 uur gestart met het officiële programma middels het wijden van de vogel en het vrijen van de boom. Om 14.30 uur vangt het daadwerkelijke schieten aan met de eerste schoten door het kerkelijk gezag, het wereldlijk gezag, de schenker van de replica’s en afgaande Koning Mario van den Elsen. Hierna kan de grote strijd ontbranden. Aan het eind van de middag is duidelijk welke gildebroeder de titel Laarbeekkoning het komende jaar mag dragen.

U bent zondag 26 april vanaf 14.00 uur van harte harte welkom op het ‘Jan van Doorenpaviljoen’ nabij het Hagelkruis achter koekfabriek Jeurgens. Verder bent u uiteraard altijd welkom op het gildeterrein als dit is geopend. Op donderdag is onze vaste avond en is er altijd iemand aanwezig. Loop gerust eens binnen. Ook wil het Onze Lieve Vrouwe gilde alvast wijzen op het Koningschieten tijdens Aarle kermis. Dit wordt gehouden op kermisdinsdag 25 augustus. Voor meer informatie kijk op www.olvgilde.net of mail secretariaat@olvgilde.net.
U kunt ook bellen naar tel. 0492-382288 / 06-52462803.

Foto: Een toost op Laarbeekkoning 2014 Mario van den Elsen van het Sint Leonardusgilde van de Donk