Afbeelding

Laarbeeks tintje aan Tuinenfestival 2015

NULL

Laarbeeks tintje aan Tuinenfestival 2015


Appeltern/Laarbeek - Onder het toeziend oog van een grote groep Laarbeekse bezoekers werd afgelopen zaterdag in het Gelderse Appeltern het Tuinenfestival 2015 geopend. De interesse uit Laarbeek was niet zonder reden. Beek en Donkenaar Tom Poppelaars presenteerde in het bekende tuinideeënpark het resultaat van zijn eigen tuinontwerp, dat begin dit jaar door een jury met negen andere ontwerpen werd geselecteerd uit vele ideeën.


Het is dit jaar precies 125 jaar geleden dat de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh overleed. Het festival heeft daarom dit jaar als thema ‘Een tuin voor Vincent’. Tijdens de feestelijke opening kwam directeur Ben van Ooijen hierop terug: “De kunstenaar heeft iedereen niet alleen leren kijken naar de wereld, maar heeft in zijn kunst de bloemen, de tuinen en het landschap als grote thema’s gebruikt.”

Ook Poppelaars liet zich inspireren door een schilderij van Van Gogh: “Ik heb me laten inspireren door het schilderij Hotel de Ville, het stadhuis. Van Gogh schilderde dit doek in 1890 in Auvers sur Oise, Frankrijk. In dit dorp werd op 14 juli uitbundig de nationale feestdag gevierd. De sfeer van het doek is uitbundig, expressionistisch”, zo liet de ontwerper eerder weten in deze krant.

Maanden werk
De tuin is niet alleen het resultaat van een goed ontwerp, maar ook van maanden werk. Tijdens die werkzaamheden stond hij er niet alleen voor. Zo wierf hij sponsoren en kreeg hij hulp van een aantal bedrijven: “Dankzij die hulp en natuurlijk de steun van vrienden, familie en kennissen is het gelukt om de tuin vorm te geven zoals ik de tuin voor ogen had.” Het was dan ook bijna als vanzelfsprekend dat deze groep aanwezig was bij de officiële opening, die werd verricht door Tiny en Jo van Gend, trotse grootouders. Trots was er ook bij de Beek en Donkse Mark van der Aa. Met zijn bedrijf nam hij een groot deel van de aanleg voor rekening.

Internationaal
Tevredenheid was er niet alleen bij de ontwerper zelf. Ook bezoekers waren lovend over de manier waarop de tuin is ingericht. Het prestigieuze Tuinenfestival is niet alleen in trek bij Nederlanders. Ook tot ver buiten de landsgrenzen wordt grote interesse getoond. Bij de opening waren zaterdag diverse buitenlandse gasten te vinden. Ook Poppelaars heeft al gemerkt dat zijn ontwerp niet alleen in Nederland in de smaak valt. Zo ontdekte hij dat zijn ‘Bal Populaire’ sinds kort ook te bewonderen is op een Japanse website: “Ik wist dat Appeltern internationaal een grote naam is, maar het is natuurlijk heel verrassend en vooral eervol om je eigen ontwerp terug te zien op een Japanse website.”

Meer informatie
De tuinen van Tom en de andere ontwerpers zijn nog langere tijd in Appeltern te bewonderen. Kijk voor meer informatie over het festival op www.appeltern.nl. Informatie over de ontwerpen van Tom vind je op www.tuinstudiotom.nl.

Foto: Jo en Tiny van Gend verrichtten de opening.