Medewerkers Rabobank leggen bankierseed af

NULL

Medewerkers Rabobank leggen bankierseed af


Laarbeek - Nederlandse banken vinden het belangrijk dat iedereen die werkzaam is in de Nederlandse bancaire sector zijn of haar functie integer en zorgvuldig uitoefent. Bijna 90.000 medewerkers van de banken in Nederland gaan daarom vóór 1 april 2016 de nu wettelijk verplichte bankierseed afleggen. Ook de Rabobank verbindt zich er aan dat alle medewerkers van de bank de bankierseed afleggen. Op 22 juni a.s. leggen medewerkers van Rabobank Peel Noord deze professionele eed af.

“De bankierseed maakt onderdeel uit van een pakket van maatregelen dat door de sector zelf is opgesteld. Daar hoort ook het tuchtrecht bij dat het mogelijk maakt om mensen, die zich niet aan deze gedragingen houden, te laten toetsen door een tuchtcollege. Een beroepseed als deze bestaat al langer bij onder andere accountants, medici, en advocaten. En nu dus ook bij banken, een goede zaak”, aldus Pieter Michielsen, directievoorzitter bij Rabobank Peel Noord.

Wat houdt de bankierseed in?
De bankierseed beschrijft een genormeerde set van waarden waaraan de financiële sector zich heeft gecommitteerd. Deze waarden beschrijven een aantal beloften over universeel goed en professioneel gedrag. Bijvoorbeeld beschrijft het de belofte dat:
• ‘ik mijn functie integer en zorgvuldig zal uitoefenen’;
• ‘ik een zorgvuldige afweging zal maken tussen alle belangen die bij de onderneming betrokken zijn’;
• ‘ik bij die afweging het belang van de klant centraal zal stellen en de klant zo goed mogelijk zal inlichten’.

Verder staan er in de bankierseed enkele gedragingen die vooral refereren aan ontwikkelingen binnen de financiële sector in de afgelopen jaren. Zoals de belofte dat:
• ‘ik geheim zal houden wat mij toevertrouwd is’;
• ‘ik geen misbruik zal maken van mijn kennis’;
• ‘ik mij zal inspannen om het vertrouwen in de financiële sector te behouden en te bevorderen’.

Hans Ludo van Mierlo (oud-bankier en auteur) zegt hierover in De Volkskrant: “Ik zie de bankierseed als een eervolle onderscheiding voor financiële dienstverleners. De geschiedenis heeft immers niet alleen aangetoond hoe schadelijk inadequate financiële dienstverlening is voor de samenleving, maar ook hoe elementair goede financiële dienstverlening is voor een gezonde samenleving. Met hun eed en belofte verbinden financiële dienstverleners zich op persoonlijke basis opnieuw aan deze professionele missie.“

Foto: Op het podium staat Frans van den Hurk, klant en voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Rabobank Peel Noord