Afbeelding

Een fiets en een kassa op de bodem van het kanaal

NULL

Een fiets en een kassa op de bodem van het kanaal


Aarle-Rixtel - Duikvereniging ’Discovery Dive’ uit Laarbeek en een duikteam uit Gemert ruimen de rommel op van de kanaalbodem van de Zuid-Willemsvaart tussen de passantenhaven en sluis 7.

Milieu

“Om half acht was de eerste klant er al”, vertelt Coen Broeken, schipper van het kleine pontje dat de mensen naar de goede kant van het kanaal transporteert. Mensen, die naar die kant van het kanaal willen, zijn nieuwsgierig naar wat er daar gebeurt. Vandaag is door ‘Discovery Dive’ uit Laarbeek en het duikteam van ‘De Gemertse Watervrienden ’het schoonduiken’ georganiseerd. Toevallig ook vandaag niet zo geweldig gepland, wordt het hefgedeelte van de brug van Aarle-Rixtel verwijderd om te worden onderhouden. Dat heeft tot gevolg dat de schroeven van de daarbij benodigde zware boten de bodem omwoelen. “Je ziet geen hand voor ogen”, zegt Bart Janssen van de Gemertse Watervrienden. Op de vraag waarom een Gemertse vereniging naar Laarbeek komt, geeft Bart een even eenvoudig als logisch antwoord: “Daar hebben we geen kanaal!” Hij vult aan dat de verschillende duikverenigingen elkaars medewerking zoeken omdat het belangrijk is dat duiklocaties beschikbaar blijven. Bij opruimen van rommel in de plassen bij bungalowpark ‘De Rooijse Asch’ en het ‘Zuth’ in Bakel is een leuke combinatie van milieubewust bezig zijn en het beoefenen van de duiksport.

Samenwerking
De rommel op de bodem van het kanaalgedeelte van vandaag varieert van veel lege blikjes en flessen tot een fiets en zelfs een lege kassa. Het oude ijzer wordt verzameld door de jongeren van ‘Cendra’, een jongerenvereniging in Aarle-Rixtel. Die zorgen ervoor dat de opbrengst terechtkomt bij stichting ‘Opkikker’. Deze stichting verzorgt zogenaamde ‘opkikkerdagen’ voor ernstig zieke kinderen. Behalve de al genoemde verenigingen is ook ‘De Rooi Schut’ van de partij. Zij stellen vandaag hun terrein beschikbaar voor het verzorgen van de catering voor zoveel mensen. Lekkere tomatensoep en broodjes knakworst wachten op hongerige verorberaars. Ook Michelle Peters uit Gemert geniet van het eten. Als jonge meid is zij opgegroeid met het duiken en vandaag is zij een van de schoonmakers van het kanaal. In totaal duiken er vandaag 7 teams van twee duikers want duiken gebeurt altijd in groepjes van twee, dit in verband met de veiligheid.

Zichtbaar

Rene Giskes is als één van de organisatoren aanwezig om alles in goede banen te leiden. Deze Gemertse duiker heeft in Beek en Donk een bedrijf in advisering bij de plaatsing van drinkwaterinstallaties. Ook legionellapreventie is een van de pijlers van dit bedrijf. Hij vertelt dat hij zijn hele leven al gedoken heeft en hij vindt het een geweldige sport. “Belangrijk is dat we onze activiteiten zichtbaar maken. Daar is dit een goede gelegenheid voor, want als we bezig zijn in de winter de Rooijse Plas schoon te maken, komt er niemand kijken.” Jammer vinden de deelnemende verenigingen het, dat juist op deze dag de werkzaamheden aan de brug plaatsvinden.

Foto: Schoonduiken Zuid-Willemsvaart