Voorleesco

NULL

Voorleescoördinatoren opgeleid door Bibliotheek De Lage Beemden


Beek en Donk - In Beek en Donk vond, op woensdag 15 juli, de certificaatuitreiking plaats aan dertien pedagogische medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Gemert en Laarbeek. Zij hebben deelgenomen aan de cursus Voorleescoördinator.


In het voorjaar van 2015 is in Gemert en Laarbeek een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van leesbevordering tussen de bibliotheek en voorschoolse instellingen. In het kader daarvan zijn 13 medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Gemert (Fides Kinderopvang ) en Laarbeek (Fides- en Spring Kinderopvang) begonnen met het project ‘Boekstart in de kinderopvang’. Het doel van dit project is om voorlezen aan heel jonge kinderen te stimuleren, door het op te nemen in het dagprogramma. In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier. Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, zijn gemotiveerd om te leren lezen, ze blijken taalvaardiger te zijn, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen. De kansen die jonge kinderen krijgen, bepalen in belangrijke mate hun verdere sociale en cognitieve ontwikkeling.

Een onderdeel van dit project is de cursus voorleescoördinator die pedagogische medewerkers opleidt tot voorleescoördinator. Tijdens de cursus hebben de deelnemers zich gericht op de collectie van voorleesmaterialen, inrichting van een aantrekkelijke leeshoek en activiteiten op het gebied van leesbevordering. Als eindopdracht hebben ze een leesplan geschreven voor hun eigen locatie.