Afbeelding

Poppenkastspeler Benk Janssen komt uit de kast

NULL

Poppenkastspeler Benk Janssen komt uit de kast


Beek en Donk - Met zijn lange manen, zijn volle baard en forse gestalte is Benk Janssen in Beek en Donk een markant figuur. Daarnaast geniet Benk bekendheid als poppenkastspeler. DeMooiLaarbeekKrant probeert in het volgende interview te achterhalen wie er achter dit enigszins woest uitziende uiterlijk schuilgaat en doet daarbij een verrassende ontdekking; uiterlijke schijn bedriegt.


De eerste kennismaking
Het woeste uiterlijk van Benk stemt volledig overeen met de beschrijving. De handdruk is weliswaar ferm maar niet overdreven fors. De manier van praten is enthousiast en vooral Brabants gemoedelijk. Zijn partner Wilma stelt zich voor als Wilma, Katrijn en Koningin. “De laatste twee alleen tijdens de voorstelling”, lacht ze.

Jeugd- en Jongerenwerk
Benk is geboren en getogen in Beek en Donk. Hij is 64 jaar oud. Voor de toenmalige kweekschool werd hij uitgeloot.“Mijn droom was om educatief en opvoedend bezig te kunnen zijn met jeugd.“ Via de Sociale Academie lukte dat alsnog. Hij kreeg een baan als jeugd/jongerenwerker bij de Stichting Samenlevingsopbouw in Beek en Donk. Door de recessie van de jaren ’80 verloor Benk zijn baan. “Daardoor werd ik gedwongen om van mijn hobby, het traditionele poppenkastspel, mijn beroep te maken”, vertelt Benk.

Traditionele poppenkast
“In de traditionele poppenkast staan de eeuwenoude verhalen van Jan Klaassen en Katrijn centraal”, zegt Benk. “Is er anno 2015 nog wel behoefte aan dit soort poppenkast”, vraagt DeMooiLaarbeekKrant zich hardop af. “Zeker weten”, zegt Benk beslist. In de verhaaltjes van Jan Klaassen en Katrijn zitten oerbegrippen verstopt die iedereen begrijpt: eerlijkheid, rechtvaardigheid, vergeving, straf, beloning, medelijden. Als Benk vanachter het scherm roept: “Hoeveel stokslagen moet deze dief krijgen, één of twee of drie?, brult de hele zaal “drie”. En als Benk even later vraagt: “Heeft die dief het nu weer goed gemaakt?”, brult de hele zaal “Jaaa”. En op de vraag “Mag hij nu weer meedoen?”, klinkt een luid “Jaaa”. Kortom, tijdens de voorstelling worden kinderen voortdurend uitgedaagd om na te denken over de emoties die hangen rondom de strijd tussen goed en kwaad. “Daar kun je je hele leven plezier van hebben”, lacht Benk.

Volgens Wilma reageren kinderen en ouderen bijna identiek op het poppenspel. Kinderen tot en met groep 5 van de basisschool staan er voor open om al die oerbegrippen in hun zuiverheid toe te passen. Ouderen zijn in hun leven geconfronteerd met oneerlijkheid, onrechtvaardigheid. Zij verlangen terug naar de puurheid van hun jeugd. Dit gaat gepaard met heftige emoties. “Een oudere mevrouw barstte tijdens een simpel Jan Klaassenverhaal in snikken uit. We maken het regelmatig mee”, zegt Wilma.

Kris-Kras
Inmiddels toert Benk, onder de naam Kris-Kras, al jaren door Nederland en België met Koen, de zoon van Wilma, als zijn trouwe assistent. Koen heeft een geestelijke beperking. Kris-Kras wordt gevraagd op scholen, bij jaarmarkten, familiefeesten, op campings en bij particulieren. Het mobiele theater in de oude bus heeft nog maar een actieradius van 50 km om Beek en Donk. “Het is geen vetpot”, zucht Benk, “maar dankzij de baan van Wilma in de zorg kunnen we er komen.” Lezers die geïnteresseerd zijn in een voorstelling kunnen via de website www.kris-kras contact opnemen. Het poppentheatercollectief De Peel, waarmee Kris-Kras samenwerkt, speelt in 2015 en 2016 leuke voorstellingen in het huiskamercafé , Bonengang 19 in Gemert. Reserveren kan via www.poppentheatercollectiefdepeel.nl.