Afbeelding

Natuurbeleving bij Eco tourist Camping de Biezen

NULL

Natuurbeleving bij Eco tourist Camping de Biezen


Aarle-Rixtel - Met een heerlijke morgenzon kon men aansluiten op natuurcamping de Biezen bij de groep die de vlinderwandelingen mee wilde maken. Het beloofde een schitterende dag te worden. Aangekomen bij de camping werden bezoekers warm onthaald met koffie of thee en een plakje cake. Rekening houdend met het Brabants kwartierke, start de vlinderwandeling onder leiding van Kees Boelen en Jeanette Renders.


De groep gaat richting de snelle loop om daar vlinders en wat men verder tegenkomt te bekijken en vast te leggen op de gevoelige plaat, en te noteren voor de tuinvlindertelling. Met zwierige slag zwaait Kees Boelen door het struikgewas en vangt zo allerhande vlinders en insecten om ze vervolgens in een potje met een loepdeksel te laten bekijken. Als iedereen ze bekeken heeft worden ze weer snel vrijgelaten. Ook mooie libellen weet Kees te vangen en die houdt hij op een speciale manier bij de vleugels vast, zodat iedereen volop de gelegenheid heeft om kennis te maken met deze bijzondere dieren. Alles gebeurt in een relaxed tempo, want elke struik en elk blaadje heeft wel iets om over te vertellen. De habitat van de vlinders wordt onder de loep genomen en even verderop zien ze plotseling een ijsvogel voorbij flitsen. Om 13.00 uur wordt er even een pauze ingelast om een boterham te eten en even bij te tanken.

Om 14.00 uur start de wandeling richting bloemenweide. Daar treffen de bezoekers weer andere soorten vlinders en sprinkhanen. Een groot exemplaar demonstreert meteen de waarheid van de bewering van Kees dat dit een vleeseter is, door hem in de vinger te bijten tot hilariteit van de groep. Een mooie tijgerspin kan de meeste dames niet bekoren. De avond begint met het eten van overheerlijke pannenkoeken met tuinkruiden en eigen geslingerde honing. De moeder van Jeanette, Rina staat de pannenkoeken te bakken. Ze vinden gretig aftrek bij de aanwezige gasten. Daarna is het wachten op het donker voor de nachtvlinders die tegen het doek met lamp worden verwacht. In de tussenliggende tijd vertelt Kees dat de meeste variëteit en de meeste vlinders vandaag zijn geteld op de Biezen.

Rina en Wim Renders hebben geen moment spijt gehad van hun goed voorbereide keus om 23 jaar geleden te starten met de natuurcamping. “Toen was het natuurlijk nog niet wat het nu is, maar de voorbereiding was wel gedegen. We wisten waar we aan begonnen en welke doelgroep we wilden bedienen ”zegt Wim . “Dat ontbreekt er nog wel eens aan, en dat is vaak een reden waarom campings of andere bedrijven failliet gaan. Een goede voorbereiding en kennis van je doelgroep is essentieel.”

Als het donker is ingevallen, komen er mestkevers, huismoeders en andere vlinders en insecten met allerlei mooie namen op het doek . Het ritueel met de loeppotjes herhaalt zich.
Een leerzame, leuke ontspannen dag met hartelijke gastheren/vrouwen.

?Foto: Natuurbeleving