Afbeelding

Een standbeeld voor

NULL

Een standbeeld voor ‘De Mulder’


Lieshout - “Witte gij nog, dat Prins Claus het standbeeld van ‘De Mulder’ heeft onthuld?”, vraagt DeMooiLaarbeekKrant aan Dorus de Leest, molenaar van molen De Leest in Lieshout. “Jazeker”, antwoordt hij meteen: “Dat was op 10 mei 1989. Eén groot feest, heel Lieshout en Mariahout waren uitgelopen om Prins Claus te zien!”


Een standbeeld voor ‘De Mulder’
Dorus vertelt dat het standbeeld een eerbetoon was van de vereniging De Hollandsche Molen, aan alle vrijwillige molenaars van Nederland. Prins Claus was beschermheer van deze vereniging. Het beeld werd op voorspraak van burgemeester van Hout in Lieshout geplaatst. Het stelt een ‘mulder’ voor die het vangtouw bedient. Zijn blik is op de wieken gericht. De vang is de ‘rem’ van de molen. Willem Verbruggen, molenaar van molen De Korenaar uit Oirschot, stond model voor het kunstwerk, dat is ontworpen, door kunstenaar Charles Vergouwen.

Wachten op Z.K.H. Prins Claus
“De molen stond er op 10 mei ‘ picobello’ bij”, zo gaat Dorus verder. “Grondig gerestaureerd, de wieken versierd met de Nederlandse driekleur, de rommel opgeruimd, het gras gemaaid. Bij de molen was een grote tent geplaatst, zodat genodigden en Z.K.H. Prins Claus na de onthulling nog even konden ‘na borrelen’. Ook de Molenstraat was prachtig versierd. Lang van tevoren stonden de toeschouwers al rijen dik. De harmonie speelde de suite ‘Lieshout en zijn molens’. Het gilde stond aangetreden voor een vendelgroet. Het weer was prachtig en er was voldoende wind.” Eindelijk draait de zwarte limousine met het bekende AA-kenteken de Molenstraat in.

De onthulling
Dorus bleef tijdens de feitelijke onthulling en het na borrelen op zijn post in de molen. “Het waren de gebruikelijke toespraakjes, na borrelen duurde langer”, herinnert Dorus zich. In de molen had hij een kort gesprekje met Prins Claus. “Hij was hij goed op de hoogte van allerlei molenaarstermen”, zegt Dorus. Toen de Prins vanuit de molen het reusachtige Bavaria-complex ontwaarde , zei hij: “Dàt daar, molenaar, dat moet weg, dat vangt te veel van jouw wind!” “Toen schoten we allebei in de lach”, vertelt Dorus, “want we wisten dat dát niet kon.”

Tineke van Hout vertelt desgevraagd, hoe zij die dag beleefde. Als echtgenote van de burgemeester zag ze hoe de Prins na de onthulling , gewoon zijn zelf-meegebrachte boterhammetjes nuttigde. “Voor mijn man was deze dag bijzonder omdat hij ‘Thieu de Mulder’ op zijn sterfbed had beloofd, dat molen De Leest, hoe dan ook behouden zou blijven. Die laatste wens van Thieu ging nu in vervulling”, zegt Tineke.

Molen De Leest
Vanaf 1907 was de familie De Leest eigenaar van de molen. In 1975 kocht de gemeente Lieshout de molen en werd Dorus molenaar. De fijne kneepjes van het molenaarsvak had Dorus geleerd van zijn vader. “Misschien ben ik wel de laatste De Leest hier op de molen, vertrouwt hij De MooiLaarbeekKrant toe. “Maar hoe dan ook, ik kijk met veel plezier terug op die feestelijke onthulling van ‘De Mulder’ door Z.K.H. Prins Claus”, zo besluit Dorus zijn verhaal. “Niks gelogen”, voegt hij er nog schalks aan toe.