Afbeelding

Armand en de Kik op de planken in Mariahout

NULL

Non, je ne regrette rien

Armand en The Kik op de planken in Mariahout


Laarbeek - Armand treedt met de groep ‘The Kik’ vrijdag 21 augustus op in het Openluchttheater Mariahout. “Het is toch hartstikke mooi, zojuist weer genoeg heerlijk eten ingeslagen en nu lekker van het weekeinde gaan genieten!” Aan het woord is Herman van Loenhout, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Armand’.


Producer
De naam ‘Armand’ krijgt hij toegespeeld bij zijn vroegere baas Philips in Eindhoven. “Op een gegeven moment hadden wij als telegrafisten contact met Frankrijk en mijn baas meldt zich met ‘Ici Antoine’. Ik zeg wa doede nou, gai hiet toch Toon?” Toon legt Herman uit dat iedereen zich in zijn Franse contacten bij Philips meldt met een vertaalde naam. “En Herman is Armand geworden”, vervolgt de artiest. De toenmalige producer Peter Koelewijn wilde graag een artiestennaam voor Herman en dat is vervolgens ook Armand geworden. Die Peter Koelewijn vertaalde ook liedjes, zoals het bekende ‘Where do you go to my lovely’. “Dat moest ik dan zingen, maar ik vond dat ik het beter had vertaald en dat was het einde van de samenwerking. Johnny Hoes wilde zich wel voor mij inzetten en dat is een geweldig goede zet geweest. Ik vond hem een hele goede producer”, vervolgt Armand.

"Het snuiven van coke kostte me twee elektrische gitaren in de maand"


Samenwerking
Zijn eerste lied is ‘En nou ik’, maar dat slaat niet aan. De titel is overigens nog een keer op last van Koelewijn veranderd in ‘Want er is niemand’. De groep ‘The Kik’ vraagt of ze zijn lied mogen gebruiken en de vraag is of Armand dan één couplet wil meezingen. Het blijkt, dat de groep de teksten erg actueel vindt. “En ik heb dat 47 jaar geleden geschreven”, roept Armand. Zo begint de samenwerking die uitmondt in een nieuwe vinylplaat met allemaal nummers van Armand. “De groep bepaalde welke nummers en de volgorde, maar ik sta op de hoes”, schatert Armand. De plaat wordt zelfs gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk in ‘De Wereld Draait Door’. Op dit moment toert de groep samen met Armand door Nederland om de show op te voeren. Op 21 augustus wordt het Openluchttheater aangedaan en zal het protestlied te horen zijn in Mariahout. Natuurlijk zal ook zijn ‘Ben ik te min’ worden uitgevoerd mèt mondharmonica.

Geen spijt
Gevraagd naar zijn drugsverleden vertelt Armand, dat hij met het snuiven van coke in 1989 gestopt is. “Dat kostte me twee elektrische gitaren in de maand en dan mag je de prijs van die gitaren zelf bepalen! Maar blowen doe ik nog wel. Toen ik klein was vertelde men mijn ouders dat ik met mijn ernstige vorm van astma maar ongeveer 20 jaar oud kon worden. Op mijn 19e begon ik met blowen en dat doe ik nog steeds. Ik ben het levende bewijs met mijn 69 jaar, dat dat spul helpt.” Op de vraag of hij nogmaals in dezelfde wereld geboren zou willen worden antwoordt hij volmondig: “Ja, en dan zou ik alles weer precies hetzelfde doen, want ik heb nergens spijt van”. Net als de zangeres Edith Piaf, die hij zo bewondert eens zong: Non, je ne regrette rien.”