Afbeelding

Vliegtuigspotters zien ze een beetje 'vliegen'

NULL

Vliegtuigspotters zien ze een beetje 'vliegen'


Beek en Donk - Marcel van de Molengraaf uit Beek en Donk heeft een bijzondere hobby: Hij spot vliegtuigen. Maar wat doet een vliegtuigspotter nou eigenlijk ? Met deze vraag in het achterhoofd, interviewde De MooiLaarbeekKrant Marcel. Locatie, de parkeerplaats aan de Spottersweg bij Eindhoven Airport.

Parkeerplaats aan de Spottersweg
De parkeerplaats is deze morgen matig bezet. “Voor mij wordt het vandaag wel degelijk interessant”, lacht Marcel optimistisch. “De ATLAS Boeing 767 type 300 gaat hier straks opstijgen en de DHL Airbus 300-600 gaat hier landen. Beide vliegtuigen zie je maar zelden op Eindhoven Airport.”

Marcel van de Molengraaf
Marcel, 39 jaar oud, woont in de Lijsterlaan in Beek en Donk. Op zijn 18e kreeg hij een ernstig verkeersongeluk. “Eigenlijk zou ik de rest van mijn leven in een rolstoel moeten zitten”, zegt hij. Wonder boven wonder knapte Marcel toch op, maar, ondanks verschillende pogingen daartoe, heeft hij nooit meer een plekje kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Toen zijn vrouw door een tumor overleed, kwam hij alleen thuis te zitten met de zorg voor drie kinderen. Plotseling roept Marcel verschrikt : “De DHL Airbus”. Nog net op tijd heeft hij zijn fototoestel in de aanslag, als de reusachtige gele Airbus van DHL, rakelings over de Spottersweg scheert om even later veilig te landen.

Wat is een vliegtuigspotter
“Dat was op het nippertje”, zucht Marcel. terwijl hij de gegevens van de Airbus in zijn notitieboekje opschrijft. “Een vliegtuigspotter is eigenlijk niets anders dan een verzamelaar”, zegt Marcel.”Hij verzamelt nummers van vliegtuigen.” Marcel heeft zo’n 4000 verschillende nummers verzameld. Iedere week is hij wel een uurtje bij Eindhoven Airport te vinden, maar hij spotte ook in New York, Frankfurt, München en Barcelona. “Die laatste was het gemakkelijkst”, grinnikt Marcel. “Liggend op het strand kwamen de vliegtuigen, op twintig meter hoogte, zo over je heen vliegen!”

“Eigenlijk zou ik de rest van mijn leven in een rolstoel moeten zitten”


Verder is een vliegtuigspotter geïnteresseerd in details. Vliegtuigen in afwijkende kleuren, een ander lettertype, een andere reclamebeschildering. “Dat fotografeer ik dan”, zegt hij terwijl hij zijn keukentrapje bij het hek neerzet, want hij heeft inmiddels vanuit zijn ooghoeken gezien dat de ATLAS Boeing 767-300 klaar staat om op te stijgen.

'Vliegtuigen kijken'
Als kind werd Marcel door zijn ouders wel eens meegenomen naar Schiphol. “Vliegtuigen kijken”, noemden ze dat toen. Het enthousiasme waarmee kijkers elkaar aanspraken over wat ze zagen maakte toen al grote indruk op Marcel. Later schafte hij een fototoestel, keukentrapje, verrekijker en notitieboekje aan. Meer heeft een enthousiaste vliegtuigspotter niet nodig. “Verzamelaars en vliegtuigspotters hebben vaak dezelfde tic”, zo gaat Marcel verder. Ze zien ze vaak een beetje vliegen.”, lacht hij met de nodige ‘zelfspot’.

Spottersnetwerken
Regelmatig meldt zich een collega- spotter met de vraag: “Staat er vandaag nog iets te gebeuren?” Vliegtuigspotters hebben volgens Marcel een hecht netwerk. Vooraf zoeken ze op internet hoe laat vliegtuigen landen of vertrekken en ze houden elkaar op de hoogte. “Je krijgt door deze hobby enorm veel sociale contacten.”

Tevreden
Na twee uren spotten meldt Marcel dat hij tevreden is. Tussen de bedrijven door heeft hij kans gezien om een 737 van Ryanair te fotograferen met het opschrift ‘UK Airport Transfers’. “Die had ik ook nog niet”, zo besluit hij zijn verhaal over zijn bijzondere hobby.