Afbeelding

Koningschieten bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde te Aarle-Rixtel

NULL

Koningschieten bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde te Aarle-Rixtel


Aarle-Rixtel – De jaarlijkse kermis in Aarle-Rixtel wordt van 22 t/m 25 augustus gevierd. Bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde ofwel de Blauwe Schut wordt op dinsdag 25 augustus het traditionele Koningschieten gehouden. Dit Koningschieten vindt plaats op het ‘Jan van Doorenpaviljoen’ nabij het Hagelkruis. Het terrein is geopend vanaf 14:00 uur.


Wapenmeester Henry van der Putten heeft een prachtige houten vogel gemaakt die garant moet staan voor enkele uren spanning. Na het ‘vrijen’ van de boom en de eerste schoten door het kerkelijke en wereldlijke gezag en de afgaande koning brand een spannende strijd los waaraan ‘n aantal serieuze kandidaten meedoen waaronder Interim-Koning Eugène Barten. Eugène heeft tijdens de voorlaatste 2 afleveringen de vogel naar beneden gehaald waardoor hij zich dit jaar voor de derde keer tot Koning kan schieten. Het wordt voor hem een huzarenstuk om dit te realiseren maar lukt hem dit, tijdens dit tussentijdse Koningschieten, dan wacht hem de eeuwige roem. De gildenbroeders van het Gilde Sint Margaretha houden de gang van zaken nauwlettend in de gaten. Na afloop wordt aan de nieuwe Koning een vendelgroet gebracht en wordt hij naar Gildenhuis van Bracht begeleid. Hier loopt de Koning volgens traditie over de Gildevlag en de handen wassen. Iedereen die belangstelling heeft en graag een gezellige middag wil beleven is van harte welkom op het ‘Jan van Doorenpaviljoen’. Het verdere programma tijdens de kermis is als volgt:

Zaterdagmorgen 22 augustus wordt begonnen met het aanzeggen van de kermis door de tamboers bij de leden thuis. Om 18:00 uur gaan ze de kermis openen met een vendelgroet aan Zonnetij en aansluitend op Mariëngaarde waarna een rondgang door Aarle-Rixtel volgt.

Maandag 24 augustus is de dag van het Sint Margarethagilde en vangt weer aan met een plechtige Gildenmis om 09.30 uur. Nadat zij genoten hebben van de kermisborrel gaan ze terug naar hun paviljoen. Om 14.00 wordt vertrokken naar het schietterrein aan de Havenweg. Hier wordt geschoten om kermiskruisen.

Dinsdag 25 augustus begint de dag om 09.30 uur met een plechtige Gildenmis in de parochiekerk. Tijdens de viering wordt de houten vogel gezegend. Deze viering wordt u van harte aanbevolen. Na de vendelgroet op het kerkplein worden ze door de familie Prinsen ontvangen voor de traditionele kermisborrel. Om 14.00 uur vertrekt men naar het ‘Jan van Doorenpaviljoen’ aan het Hagelkruis voor het voornoemde Koningschieten.

Tot ziens op de kermis-dinsdag. Voor meer informatie, website: www.olvgilde.net E-mail: secretariaat@olvgilde.net tel: 0492-382288 / 0652462803.

Foto: Een trotse Koning Eugène Barten met zijn echtgenote Angeline