Afbeelding

Aarle-Rixtel vreest verlies van caf

NULL

Aarle-Rixtel vreest verlies van cafés


Aarle-Rixtel - Nu café Van Bracht te koop staat en binnenkort ook café De Vrienden verkocht zal worden, vrezen velen in Aarle-Rixtel dat het sociaal en verenigingsleven in het klokkendorp een flinke knauw zal krijgen. Met een initiatiefgroep proberen sommige sociaal betrokken Aarlenaren het tij te keren.

Café Van Bracht aan de Kerkstraat in Aarle-Rixtel is al decennialang een begrip in het dorp. Vele bezoekers uit het dorp en ver daarbuiten zijn er al menig avond en weekend geweest. Ook weten verschillende verenigingen en muziekgroepen hun weg te vinden naar het café van Thieu en Anja van Bracht. Zo heeft ook het Onze Lieve Vrouwe-Gilde, oftewel de Blauwe Schut, daar al sinds jaar en dag zijn thuisbasis. Daarnaast hangen de feestvierders tijdens het Ganzegatse carnaval er met de benen buiten. Maar nu lijkt het er evenwel op dat de feestvierders en de verenigingen binnenkort misschien een andere locatie zullen moeten zoeken. De eigenaren hebben besloten het café te verkopen. En wat er daarna met het mooie pand zal gebeuren, is nog maar de vraag. En waar de cafégangers dan terecht kunnen is ook nog onduidelijk. Want binnen afzienbare tijd wordt ook café De Vrienden tegenover de kerk in Aarle-Rixtel te koop aangeboden. En dan wordt het aantal cafés in Aarle-Rixtel toch wel heel gering.

“Ons mooie Aarle-Rixtel verdient een sociale cohesie met gezellige cafés in het midden van het dorp"


Volgens een initiatiefgroep met onder andere Stan Hagelaar wordt het sociale en verenigingsleven op deze manier bedreigd. “We willen het tij keren. We hebben met enkele dorpsgenoten een groepje opgericht om te kijken of we iets voor potentiële overnamekandidaten kunnen betekenen en zo het dorpsleven weer nieuw elan te geven. We willen de eventuele nieuwe uitbaters op verschillende vlakken helpen. Bijvoorbeeld door boekhoudkundige ondersteuning of met financiële hulp door middel van crowdfunding,” aldus Hagelaar. “Want ons mooie Aarle-Rixtel verdient een sociale cohesie met gezellige cafés in het midden van het dorp, waar mensen en verenigingen van allerlei pluimage hun standplaats vinden en waar iedereen terecht kan voor een gezellig gesprek en een lekker hapje en drankje van tijd tot tijd. We zijn nu nog bezig met de voorbereidingen. Gedurende de komende weken en maanden zullen we zien hoe de zaak zich verder ontwikkelt. Hopelijk kunnen we iets betekenen voor Aarle-Rixtel,” voegt een optimistische Hagelaar toe.

?Foto: Café van Bracht