Afbeelding

Vliegeren is geen kinderspel

NULL

Vliegeren is geen kinderspel


Mariahout - Dat vliegeren geen kinderspel is, bewijst de 67-jarige Jan Donkers uit Mariahout. Het ‘houtje-touwtje-papiertje stadium’ is Jan al lang voorbij. Jan maakt zelf kleurrijke en exotische vliegers. Met zijn creaties bezoekt hij vliegerfestijnen in binnen- en buitenland. De MooiLaarbeekKrant raakte in gesprek met Jan over zijn prachtige hobby.


De hobbyist en zijn vrouw
Jan en zijn vrouw Dorothea wonen aan het Knapersven in de kom van Mariahout. Tot zijn pensionering werkte Jan als ICT-er bij de gemeente Eindhoven. “Een echte kantoorbaan”, zegt Jan. Jan blijkt over de nodige zelfkennis te beschikken, als hij zegt: “Als ik iets mooi vind, vind ik dat ik dat ook zelf moet kunnen maken.” Op die manier kwam hij ertoe om tweemaal een huis te bouwen, zelf meubels te vervaardigen en ook een eikenhouten keuken te bouwen. Kortom, Jan is een echte ‘hoogvlieger’ op velerlei gebieden.

“Als ik iets mooi vind, vind ik dat ik dat ook zelf moet kunnen maken.”


Dorothea laat zich ook niet onbetuigd. Zij laat prachtig zelfgemaakt houtsnijwerk en beeldhouwwerk zien. De vliegerhobby van Jan vindt ze ook heel leuk. Ze vergezelt hem op vliegerfestijnen, kriskras door Europa. Dorothea maakt ook heel kunstige mini-vliegertjes van viltjes of sinaasappelpapiertjes. Vliegeren is hun gezamenlijke hobby.

Vliegers
Al vanaf zijn jeugd was Jan gefascineerd door vliegers. Hij vroeg zich af hoe ze konden vliegen en ging zich daarin verdiepen. Eerst via tijdschriften en later via internet. Voor Jan werd het nog mooier toen er gekleurd vliegerpapier en vliegerstof in de handel kwam. Vanaf 1990 is hij met zijn hobby bezig.

Een aantal vliegers heeft Jan in de achtertuin uitgestald. Regelmatig kijkt hij naar buiten. “Bij een krachtige windvlaag kunnen ze er zo vandoor gaan”, zegt hij bezorgd. Zijn trots is toch wel de reusachtige ‘Donkersring’. Deze cirkelvormige vlieger heeft in het midden een koolstof stok. Van daaruit lopen talloze ragfijne draadjes naar de randen van de vlieger. Alles aan deze vlieger deed Jan zelf. “Ook het naaiwerk”, vraagt De MooiLaarbeekKrant terloops. “Ook het naaiwerk”, zegt Jan. “Van mijn naaimachine moeten ze afblijven”, lacht hij. Als zijn creatie klaar is, is het altijd wel even spannend of hij ook echt kan vliegen. Meestal gaat dat goed, als de vlieger maar licht genoeg is. De ‘Donkersring’ heeft Jan in vier maanden gebouwd. Elke dag een paar uur.

Bijzondere vliegers
Chinese vliegers zijn indrukwekkend. Enorme krachten staan op de touwen. Toch heeft Jan weinig met deze vliegers. “Ze horen bij een andere cultuur”, zegt hij. Wel vindt hij het leuk om te vertellen over de Cody-vlieger. De Engelsman Cody ontwierp rond 1900 een vlieger, die zo krachtig was, dat ze er een mand onderaan konden hangen met een persoon erin. Engelse oorlogsschepen lieten regelmatig een vlieger opstijgen om over de horizon te speuren naar mogelijk vijandelijke schepen. Jan heeft een kleinere uitvoering van de Cody gebouwd.

Free Fun Flyers
Jan en Dorothea beoefenen het vliegeren hoofdzakelijk individueel. Vliegerwedstrijden zijn er niet. Op vliegerfestijnen zijn de vliegeraars echter wel één grote familie. Het is er gezellig als vliegeraars uit heel Europa met camper of caravan samenkomen. Ze bewonderen elkaars vliegers, wisselen nieuwtjes uit en voor de rest is het lekker vliegeren geblazen. Jan is jarenlang voorzitter geweest van de Gemertse vliegerclub The Free Fun Flyers, die ‘hun vlieger oplaten’ bij de Koksehoeve.

Oproep
Lezers van De MooiLaarbeekKrant die interesse hebben in vliegers en vliegeraars, zouden eens rond kunnen kijken op de website van Jan en Dorothea: www.jandonkers.com of op de website van The Free Fun Flyers, www.freefunflyers.nl.