Afbeelding

Beekse Micha

NULL

“Wij weten niet beter of Mien is het bestuur”

Beekse Michaëlkoor viert gouden jubileum


Beek en Donk – Het Beekse Michaëlkoor heeft op 15 augustus het feit herdacht dat het koor op deze dag in 1965 werd opgericht. Ze hebben dit gevierd met een welverdiende feestdag.

Bestuur

Het herenkoor -van vóór 1965- bestond uit ondernemers, middenstanders en mensen met een boerenachtergrond. Deze mensen konden een prima zondagsdienst verzorgen, maar voor de diensten, die door de week gezongen moesten worden, de uitvaarten en de bruiloften was steeds minder animo, omdat het werk dit niet toeliet. Samen met dirigent Theo van de Weijer gingen pastor Jan Engels en Lambert van Balkom, onderwijzer aan de naast de kerk gelegen Canisiusschool, aan de slag. Ze moesten een aantal vrouwen vinden, die de vieringen door de week kon verzorgen. Allerlei mensen, die ze kenden, of die al lid waren van een koor, werden aangeschreven met het verzoek lid te worden. Er werd een koor gevormd dat repeteerde onder leiding van Theo van de Weijer in de Canisiusschool in Beek. Een officiële inschrijving als vereniging of stichting is er nooit gekomen. In het begin werden alle organisatorische zaken door Theo gedaan. Later nam Mien Verbakel deze taken over. Henny de Jong: “Wij weten niet beter of Mien is het bestuur”.

“Het spijt mij, maar er is geen hogere kerkelijke onderscheiding dan Pro Ecclesia en Pontifice, en die heb je al!”


Bruiloften en begrafenissen
Het nieuwe koor begon met de liturgische gezangen van de gewone mis en de uitvaartsmis. In die tijd kwam dat meer voor, dan nu. Huidig dirigent Hans Kempe: “Als we nu één keer in de maand een uitvaart hebben is het veel. Mensen kiezen tegenwoordig voor andere vormen van afscheid nemen.” Ook werd een bruiloftsmis ingestudeerd en het koor kon aan de slag. Elk jaar stond er daarnaast een grote fietstocht op het programma, die natuurlijk mede door Mien werd uitgezet. Het koor bewaart veel leuke herinneringen aan de fietstochten naar onder andere de Achelse Kluis en de Heilige Eik in Oirschot. Theo van de Weijer werd opgevolgd door Cor van Wetten. Op het hoogtepunt bestond het koor uit ongeveer 33 dames.

Gezellig

Op dit moment telt het koor 20 dames en de 6 heren, die zijn overgebleven van het herenkoor uit Beek. Tezamen vormen zij nu het Michaëlkoor. Dirigent is Hans Kempe. Ze worden begeleid door Elsina Koot op het orgel. In de jubileummis liet deze organiste horen, dat zij zowel op het kleine orgel als op het grote kerkorgel prima uit de voeten kan. Natuurlijk werd Mien Verbakel apart door pastoor Verbraeken bedankt voor haar werkzaamheden. “Het spijt mij, maar er is geen hogere kerkelijke onderscheiding dan Pro Ecclesia en Pontifice, en die heb je al!”, merkte hij op. De dag werd voortgezet op de Kokse Hoeve. Met lekker eten en een gezellig samenzijn werd het 50-jarig jubileum gevierd, zodat het koor weer een flink aantal jaren vooruit kan. “Want”, om met de woorden van de dirigent te besluiten, “er is niets mooier dan zingen”.