Jeanne van de Rijt en Vandiekomsa op DE Middag van het Brabantse Lied

NULL

Jeanne van de Rijt en Vandiekomsa op DE Middag van het Brabantse Lied


Mariahout – In het Openluchttheater van Mariahout wordt op zondag 30 augustus DE Middag van het Brabantse Lied gehouden, dit vindt om de twee jaar plaats. De middag wordt georganiseerd door de Stichting Brabants Dialectenfestival (www.brabantsdialectenfestival.nl). U kunt genieten van Jeanne van de Rijt van Vandiekomsa.


Jeanne van de Rijt
Muziek is altijd de grote passie van Jeanne geweest. Zingen in een koortje, blokfluitlessen, gitaarles, keybord- en pianoles. Ze werd lid van de ‘Volkelse Vrollie’, de ontspanningsgroep van de Volkelse KVB, die ook ieder jaar aan de Volkelse carnavalszittingen meedeed. Daar begon ze met het schrijven van liedjes.
In 2000 stopte ze bij de Volkelse Vrollie, maar ze bleef liedjes schrijven. Toen werd ze gevraagd om te zingen op de nationale vrouwendag in Volkel. Dat was een succes en er volgden meer optredens. Er kwam een CD in 2003: ‘Soumagne’ opgenomen in de studio van Jos Somers met arrangementen van Hubert Verest. In 2006 was de presentatie van de 2e CD ‘Uit m’n pen gevloge’. In 2006 won ze de Brabantse dialectpenning voor het beste liedje – festivalthema was: afscheid, het liedje heette ‘Los Laote’. In 2008 won ze deze penning voor de 2e keer, festivalthema: Taofele, het liedje heette ‘Gruun Land’, dit was ook de naam van de 3e CD.
In 2012 verscheen de 4e CD ‘Spiegel’; hieraan wordt door verschillende muzikanten meegewerkt en er staan 2 duetten op o.a. met Ria Toonen met wie Jeanne ook op deze middag optreedt.

Vandiekomsa
In 2007 plaatst Hein Augustijn een oproep op Folkforum. De in Utrecht wonende Brabantse zanger/gitarist heeft heimwee. Ramon de Louw (zang, trommel) reageert. Hij is liefhebber van dialect en verzamelaar van folkplaten en – hij weet nog wel iemand: David Cornelissen (snaren, zang, fluitjes) die vaak in Tilburg optreedt. De mannen vinden elkaar in het zingen en spelen van Brabantse klassiekers, maar al snel komt er eigen muziek en teksten.
In 2011 volgt de 1e CD (zonder titel). De folky Brabantse nummers worden enthousiast ontvangen en er volgen mooie optredens. De groep wordt uitgebreid met Maarten Rooijackers (slagwerk) en Marcel van Cuijk (contrabas). In volle bezetting staat de band in 2013 op ‘Elastiek Muziek’ en ‘Festival Mundial’. In het theater in Vught ontvangen ze de 2 prijs voor ‘Brabants moiste Lied’: ‘Lied van de kiepenboer’. Eind 2013 verschijnt een EP: Baarschots Sessies. In 2014 wordt gewerkt aan een nieuwe CD. Kees Schoone (accordeon) wordt een vaste gastspeler. De CD ‘Vur Mekaar’ verschijnt in 2015.

De aanvang van de voorstelling is om 14.30 uur. De toegangsprijs bedraagt €8,00 per persoon. Kaarten kunnen gekocht worden aan de theaterkassa, maar ze kunnen ook gereserveerd worden via www.oltm.nl: bij het kopje ‘programma’ kunt u een bestelformulier invullen. Hier kunt u kiezen voor een e-ticket of u kunt de kaartjes thuis laten sturen (voor deze laatste service worden extra kosten berekend). Bij slecht weer wordt de voorstelling verplaatst naar het Buurthuis aan de Bernadettestraat in Mariahout. En voor uw agenda: op zondag 12 juni 2016 vindt de elfde editie van het tweejaarlijkse Brabantse Dialectenfestival plaats.