Controle

NULL

Controle ‘luxe-verzuim’ op scholen na de vakantie


Laarbeek - Direct na de zomervakantie, op maandag 31 augustus, houden de leerplichtambtenaren in de regio Peelland een grote controleactie in het primair onderwijs op het zogenaamde luxe-verzuim. Zij controleren bij een aantal scholen of de leerlingen echt aanwezig zijn. Bovendien moeten alle scholen melden of kinderen afwezig zijn. Kinderen, van wie de school aangeeft dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht. Als er niemand thuis is, laat de leerplichtambtenaar een brief achter waarop de ouders nog dezelfde dag moeten reageren.

Ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie heet ‘luxe verzuim’. Als er leerlingen voor of na een vakantie afwezig zijn, dan moet de school dat melden bij de gemeente; die registreert het verzuim. Tegen ouders die hun kind(eren) onder schooltijd meenemen op vakantie en waarbij geen sprake is van extra toegekend verlof, wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De boete bedraagt €100,00 per kind per dag. Met het streng aanpakken van luxe verzuim geeft de gemeente een duidelijk signaal af aan ouders, leerlingen en scholen. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Dat is de verantwoordelijkheid van de school. Daar staat tegenover dat ouders en leerlingen zelf moeten zorgen dat de leerlingen aanwezig zijn, ook rond de vakantieperiodes.

Voor de vakantie is deze actie al aangekondigd via de kranten en hebben wij de scholen gevraagd via bijvoorbeeld hun nieuwsbrief ouders te informeren.