Afbeelding

Buurtvereniging de Beerput viert 40-jarig bestaan

NULL

Buurtvereniging de Beerput viert 40-jarig bestaan


Beek en Donk - Buurtvereniging ‘De Beerput’ vierde zondag het 40–jarig bestaan met een gezellig samenzijn voor jong en oud. Onder het genot van een hapje en een drankje werden herinneringen opgehaald, oude foto’s bekeken en een natuurwandeling gemaakt. Ook werd er met elkaar een Beerput-Kwizut gespeeld. Zes families ontvingen een oorkonde omdat zij 40 jaar lang onafgebroken lid zijn geweest van de buurtvereniging.


Leden van buurtvereniging De Beerput zijn woonachtig in de Oude Bemmerstraat, Pater de Leeuwstraat, ’t Hof en de Rogier Monicxlaan in Beek en Donk.

De Beerput dankt haar naam aan een historisch feit
In het begin van de vorige eeuw was er in Brabant een mesttekort om de schrale zandgronden vruchtbaar te maken. In vergelijking tot de huidige mestoverschotten een bijna ondenkbare situatie. Een onderdeel van de Boerenbond, genaamd ‘De Hand’ bouwde in 1905 een beerput met als doel een bijdrage te leveren aan de bestrijding van het mesttekort in Beek en Donk. Schepen geladen met ‘den beer’ (stront) kwamen uit Den Bosch en pompten hun stinkende lading over in ‘D’n Beerput’, die gelegen was op de kadastrale percelen Sectie B no. 322 en 326. Deze waren gelegen hoek Oude Bemmerstraat /Pater de Leeuwstraat. De gierkelder was 25 m. lang, 4 m. breed en 2 m. diep. Boeren konden daar stront kopen voor bemesting van hun gronden. De prijs van ‘den beer’ varieerde van 3,00 tot 5,00 gulden per kubieke meter franco in de put. De beerput is tot 1931 in gebruik geweest. (Bron: D’n Tesnuzzik, jaargang 15, nummers 1, 2 en 4, 1995)

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’


Oprichting
Buurtvereniging De Beerput werd in maart 1975 opgericht door enkele mensen van ’t Hof en de Oude Bemmerstraat. Toen de Pater de Leeuwstraat uitgebreid werd en de Rogier Monixclaan ontwikkeld werd, konden bewoners van deze straten ook aansluiten.

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’
Onder dit motto is er in 40 jaar veel lief en leed met elkaar gedeeld en zijn de betrokkenheid en de onderlinge verstandhouding met elkaar altijd heel goed gebleven. De buurtvereniging speelde daarbij een grote rol, door aanwezig te zijn bij belangrijke gebeurtenissen van haar leden. Menig kraamvisite werd afgelegd, zieken werden bezocht en attenties werden verzorgd bij huwelijken en jubilea. Kerst- en nieuwjaarswensen werden bezorgd bij de senioren en de aanwezigheid van buurtgenoten bij overlijden werd erg gewaardeerd. Verder werd er samen gesport en werd er volop deelgenomen aan activiteiten in Beek en Donk zoals de meerkamp, zwemestafette, volleybal-, voetbal-, en tafeltennistoernooien.

Hoogtepunten waren en zijn nog elk jaar de uitstapjes, de Sinterklaas-, en de paasviering voor de kinderen en de jaarlijkse feestavond met barbecue voor de volwassenen.

De jubileumvieringen ten gevolge van het 10- en 20-jarig bestaan, met bonte avonden verzorgd door eigen leden en de ‘flower-power-party’ bij het 25-jarig jubileum waren onvergetelijke avonden voor alle aanwezigen. Een andere absolute topper is de rikcompetitie die inmiddels al 27 jaargangen telt! ‘Beerputnieuws’, het buurtblad waardoor iedereen op de hoogte blijft van het wel en wee van buurtgenoten en van activiteiten van de buurtvereniging verschijnt inmiddels ook al 37 jaar.

Ter gelegenheid van het jubileum kwam er zondag een extra uitgave van ‘Beerputnieuws’ uit met daarin het laatste nieuws en een overzicht van activiteiten en feestelijkheden van de afgelopen 40 jaren. De nieuwste activiteit: deelname aan Kwizut zorgt opnieuw voor goede onderlinge contacten en samenwerking in de buurt. Jong en oud spelen en werken fanatiek samen om een zo hoog mogelijke score te halen.

Het bestuur van De Beerput hoopt net als in de voorbije jaren, nog heel veel jaren een steentje bij te kunnen dragen aan de leefbaarheid in de buurt en het welzijn van haar leden. Want: ‘Een goede buur is en blijft beter dan een verre vriend’.