Afbeelding

Laarbekenaren in groten getale tevreden met huidige woning

NULL

Laarbekenaren in groten getale tevreden met huidige woning


Laarbeek – Maar liefst 90% van de inwoners van Laarbeek is tevreden met zijn/haar huidige woning. Dit blijkt uit een enquête van burgerpanel TipMooiLaarbeek.nl, waar ruim 1200 inwoners aan meedoen. Daarnaast geeft 90% van de inwoners aan dat de kans groter dan 50% is dat zij voor altijd in deze gemeente blijven wonen.

Tevreden

Het grote percentage dat tevreden is met zijn/haar huidige woning is zowel verdeeld over inwoners met een huurwoning als met een koopwoning. Velen geven aan niet alleen het huis prettig te vinden, maar ook de omgeving waarin zij wonen.

Huizenbouw
Op dit moment worden er veel huizen gebouwd in Laarbeek. Zo staan er diverse projecten op stapel in de Beekse Akkers, Hoge Regt en Voorzieningencluster Donk in Beek en Donk, komt er nieuwbouw in De Fontein en Nieuwenhof Noord in Lieshout en wordt er in Mariahout nog druk gebouwd in plan D’n Hoge Suute. Of de bouw van de huizen overeenkomt met de vraag naar huizen? Daar zijn de meningen van de Laarbekenaren over verdeeld. Zo geven diverse personen aan dat er te weinig voor starters en senioren gebouwd wordt. Ook Aarle-Rixtel loopt volgens sommige panelleden achter qua nieuwbouw. Weer een ander deel van de respondenten geeft aan dat er te veel huizen te koop staan en dat er dus wel minder gebouwd zou mogen worden.

Koop versus huur
Sinds 1 januari 2015 is de fusie van Woningstichting Laarbeek met WoCom een feit. Ruim driekwart van de inwoners zegt hier niets van te merken. Veel van deze respondenten geeft aan een koopwoning te hebben en daarom niets met WoCom te maken te hebben. Panelleden die wel in een huurhuis wonen, zijn bang dat het contact een stuk onpersoonlijker wordt en vinden de woningstichting door de fusie te groot worden. Zo geven zij als minpunt aan dat het kantoor in Lieshout verdwenen is en dat nu alles digitaal moet.

De grootste verandering in de werkwijze van de woningstichting zit in het aanbod van huizen. Eerst kwam je op een wachtlijst te staan en kreeg je telefoon als je bovenaan stond en een woning toegewezen kreeg. Dit is nu helemaal veranderd. Er zijn geen wachtlijsten meer. Geïnteresseerden kunnen zich nu per woning inschrijven voor een loting. Sommigen zien dit als een voordeel, anderen – die bijvoorbeeld na jaren net bovenaan de lijst stonden – zien dit voor hen nu als een groot nadeel.