Afbeelding

In bad met... Tanja van de Ven

NULL

In bad met ... Tanja van de Ven


Vandaag gaan we in bad met niemand minder dan… Tanja van de Ven uit Beek en Donk!


Nou vertel eens…wie is Tanja van de Ven?
“Ik ben 42 jaar en geboren en getogen in het prachtige buitengebied van Beek en Donk. Getrouwd met Michel van de Ven en trotse ouder van vier zonen in de leeftijd van 12, 10, 8 en 7 jaar oud. Ik kom zelf uit een echt meidengezin. Als klein meisje wist ik al dat ik agrarisch ondernemer wilde worden. Toen noemde ik het nog gewoon ‘boerin’ hoor!”

Hoe komt het dat je toentertijd al zo verliefd was op dit vak?
“Ik ben opgegroeid tussen de koeien en de kalfjes en de varkens en biggetjes. Mijn ouders hadden namelijk een boerderij. Ik was altijd al in de buitenlucht te vinden. Heerlijk was dat! Na mijn Havo-opleiding ben ik dan ook een agrarisch gerichte opleiding gaan doen en zo langzaamaan in het bedrijf gegroeid. Samen met mijn ouders en oom hielden we de boerderij draaiende. Zo hielp ik onder andere mee met het melken van de koeien en het verzorgen van de kalveren.”

En toen?
“Door het veel te jong overlijden van mijn lieve moeder, kon ik het bedrijf al op 25-jarige leeftijd overnemen. Twee jaar later ben ik samen met Michel de boerderij gaan runnen. Ons bedrijf telt nu 200 melkkoeien. De melkkoeien worden gemolken middels drie melkrobots. Ook geef ik regelmatig presentaties en rondleidingen, omdat ik trots ben op de huidige agrarische sector en de consument graag inzicht wil geven in ons bedrijf.”

"Als klein meisje wist ik al dat ik agrarisch ondernemer wilde worden. Toen noemde ik het nog gewoon ‘boerin’ hoor!”


Hoe ziet de gemiddelde werkdag van Tanja eruit?
“Ik probeer altijd de juiste balans tussen het bedrijf en het gezin te vinden. Dus besteed ik aandacht aan zowel de kalfjes als de kinderen, de boekhouding en de voetbalwedstrijdjes en de huishouding en het huiswerk! Ik sta meestal om 06.00 uur op om de kalfjes te verzorgen. Nadat ik de kinderen gewassen en gestreken naar school toe stuur, is de administratie en de binnengekomen post aan de beurt. Als ik de lunch van de kinderen weer heb opgeruimd, is er echt altijd werk. Denk aan zorgen voor het erf en de tuin, de koeien en kalfjes. We hopen gereed te zijn met werken rond de klok van acht en dat dan zeven dagen in de week. Boer zijn is een ‘way of life’.”

En wat drijft Tanja om elke dag om zes uur 's ochtends op te staan?
“Ik vind het heerlijk om buiten te werken. Met de dieren en in de natuur. Om zo het bedrijf zo goed mogelijk aan de gang te houden. Helaas hebben ook wij te maken met gigantisch veel regeltjes. De regelgeving waaraan de agrarische sector heden ten dage moet voldoen, is bijna niet te doen. Ook het feit dat deze regelgeving constant verandert, is voor veel boeren onwerkbaar. Desalniettemin laten we ons niet kennen en blijven we dag in dag uit ons beste beentje voorzetten.”

Maak je tot slot ook gebruik van je eigen zuivelproducten?
“De melk die wij op ons bedrijf produceren, leveren wij aan Friesland Campina. En zij weten van onze melk overheerlijke producten te maken, zoals yoghurt, ijs, kwark en eventueel ook een milkshake om bijvoorbeeld hier in bad te nuttigen!”