Afbeelding

"EN NU TROUW IK PAS ECHT!

NULL

Marlies Luijben uit Aarle-Rixtel en Paul Boden (91) uit Helmond stappen in huwelijksbootje


“EN NU TROUW IK PAS ECHT!” 


 Aarle-Rixtel – Marlies Luijben uit Aarle-Rixtel en Paul Boden (91) uit Helmond gaven elkaar dinsdag in het intieme Kouwenbergs Kerkje in Aarle-Rixtel het ja-woord. Eerder dit jaar vroeg Marlies ‘haar Paul’ in een uitzending van het populaire tv-programma ‘All you need is love’ ten huwelijk in het romantische Parijs.

Kennismaking
De MooiLaarbeekKrant maakt kennis met Marlies en Paul in haar woning in Aarle-Rixtel. Aan de keukentafel vertelt Marlies voluit en luistert Paul aandachtig mee. Zo nu en dan vult hij haar aan. “Ze heeft graag de regie”, lacht hij. Hoe ze elkaar hebben leren kennen? Marlies vertelt: “Toen mijn man nog leefde, gingen we altijd boodschappen doen bij de toenmalige Konmar in Helmond. Daar kwamen we op een dag in contact met Paul. Pauls vrouw was destijds ernstig ziek en hij verzorgde haar 24 uur per dag, totdat ze op Keyserinnedael kwam te wonen. Niet lang hierna overleed zijn vrouw”, vertelt Marlies. Paul vervolgt: “In de tijd na haar overlijden was ik ontzettend eenzaam en ging het niet goed met me. Ik was behoorlijk down en zag het leven niet meer zitten. Ik was ook erg onzeker geworden door alles wat er gebeurd was.” En dan besluit Marlies zich aan te melden als mantelzorger van Paul. Ze vult de officiële papieren in en brengt Paul af en toe een bezoekje om hem op te vrolijken en hem uit het dal te trekken waarin hij zat. “Ik heb altijd hard gewerkt, mijn eigen uitzendbureau gehad zo’n dertig jaar lang”, vertelt Marlies, “dus toen ik stopte met werken, was vrijwilligerswerk en mantelzorg een logisch vervolg want stilzitten is niks voor mij!”

Samen op pad
Marlies neemt Paul letterlijk mee naar buiten en samen maken ze korte uitstapjes. Eenzaam als hij is, doen de bezoekjes van zijn mantelzorger Paul zienderogen goed. Na het overlijden van Marlies’ man, krijgt ze meer tijd voor Paul. De kleine momentjes naar buiten worden uitstapjes naar bijvoorbeeld Kevelaer. “Om kaarsjes aan te steken voor onze overledenen”, zegt Marlies. Marlies en Paul gaan steeds vaker met elkaar op pad en ze genieten ontzettend van elkaars gezelschap. “Maar er was toen écht nog helemaal niks aan de hand hoor”, lacht Marlies. 

‘We hadden elkaar weleens een kusje gegeven, maar meer dan ook niet’


Liefde is … samen op reis
“We houden allebei heel erg van reizen”, valt de aanstaande bruidegom haar bij, “en we vonden in elkaar een hele fijne reisgenoot.” Tijdens de Kerst van 2013 is Paul te gast bij Marlies en haar gezin en waagt hij het erop. “Ik heb een handgeschreven brief aan haar kinderen overhandigd. In deze brief heb ik Marlies officieel uitgenodigd om samen een cruise te gaan maken en heb ik haar kinderen om toestemming gevraagd”, vertelt Paul. Die toestemming kreeg hij en samen maakten ze een mooie reis, waarin o.a. Venetië werd aangedaan. “Bij terugkomst stonden mijn kinderen ons op te wachten op Schiphol, ge-wel-dig toch?”, lacht Marlies. Na de cruise gingen ze weer ieder hun eigen weg, echter nu met één verschil: Paul had inmiddels toch wel vlinders in zijn buik. Marlies lacht: “Ik vond hem wel superlief hoor en we hadden elkaar al weleens een kusje gegeven, maar meer dan ook niet. Paul zei steeds vaker dat hij me toch zo lief vond en dat hij me zo graag bij zich wilde hebben, maar daar bleef het dan ook bij”, aldus Marlies. Toch groeit ook bij de aanstaande bruid de liefde gestaag zonder dat ze er direct woorden aan geeft.

‘Ik heb nog diezelfde dag een Valentijnskaart gekocht’ 


Robert ten Brink aan de deur
Begin februari van dit jaar ziet Marlies per toeval een fragment van het bekende tv-programma ‘All you need is love’ op tv, gepresenteerd door Robert ten Brink. In het kader van Valentijnsdag doet Robert een oproep aan mensen die hun geliefde op Valentijnsdag willen verrassen in Parijs. Zij dienen hiertoe een Valentijnskaart op te sturen naar het populaire tv-programma. “Ik heb nog diezelfde dag een Valentijnskaart gekocht”, vervolgt Marlies enthousiast. “Paul is helemaal gek van Parijs en ik dacht dat dit een prachtige verrassing voor hem zou zijn.” Al in 1952 kwam Paul voor het eerst in deze stad (voor dessins voor damesmode, red.) en hij was direct verkocht. Hij kent ook zo’n beetje iedere straat in Parijs. “Vanaf dat moment mag je me zeg maar gerust ‘francofiel’ noemen”, lacht Paul.

‘We worden overal herkend’


Het aanzoek en twee bekende Nederlanders
En dan gaat op een doordeweekse dag in februari van dit jaar de bel in Aarle-Rixtel. “Ik had mijn schort nog om en was niet eens opgemaakt”, vertelt Marlies, “staat daar ineens Robert ten Brink voor de deur. Of ik mee wilde met Paul naar Parijs? Ik heb ze even laten wachten want ik zag er echt niet uit, zo wil je toch niet op de televisie komen”, lacht Marlies. Het vervolg laat zich raden: Marlies en ‘de crew van All you Need’ overvallen Paul in zijn appartement in Helmond en samen met Robert reizen ze af naar het romantische Parijs waar Marlies ten overstaan van Paul - en heel Nederland - op een balkon van een prachtig penthouse met uitzicht op de Eiffeltoren op haar knieën gaat en vraagt of hij met haar wil trouwen. “Schatje toch, ja natuurlijk. Ik wil niet meer alleen zijn”, is het antwoord van Paul en zo veroveren Marlies en Paul spontaan de harten van vele kijkers en zijn ze van het ene op het andere moment zogenaamde ‘BN-ers’. “Overal worden we herkend, nu nog steeds”, lacht Paul. “Laatst waren we op de Veluwe, kregen we van mensen de vraag of ze met ons op de foto mochten en op ’t Vrijthof in Maastricht ook al”, beaamt Marlies.

‘Ik ben ook echt zó van hem gaan houden’


De grote dag
En afgelopen dinsdag 1 september was het dan eindelijk zover: dé grote dag. Voor Paul extra bijzonder omdat hij op die dag de prachtige leeftijd van 91 jaar bereikt - een dubbele feestdag dus - bewust zo samen door ze uitgekozen. “Dan trouw ik pas echt”, vertelt hij verder aan de keukentafel. “Ik ben in 1951 voor de eerste keer getrouwd, heel simpel, heel eenvoudig. Er was niks, het was een hele sobere dag en daarom voelt het nu alsof ik ‘echt’ ga trouwen”, glundert Paul. 

Het decor: Het Kouwenbergs Kerkje in Aarle-Rixtel. Er is plek voor 65 genodigden. “Misschien komen Robert ten Brink en zijn vrouw ook wel”, lacht Marlies een beetje raadselachtig. Zou ze meer weten? Er is werkelijk aan alles gedacht: een chique Jaguar (van een vriend) als trouwauto, een prachtige jurk voor Marlies en een prachtig pak voor Paul, bruidsmeisjes, prachtige muziek en een heuse bruidstaart die ze samen hebben laten ontwerpen. Zelfs in de bruidstaart komt de liefde voor elkaar en voor Parijs terug: de taart rust op een silhouet van de Eiffeltoren en bovenop staan twee mensen. “Dat zijn wij”, glundert Marlies. En om even op de muziek terug te komen: samen hebben ze de muzieknummers gekozen, bewust niet al te kerkelijk. Paul begint te zingen ‘Du bist wie die Liebe’ van Adamo. “Die titel omschrijft wat ik voel voor Marlies”, besluit hij, waarop een stralende Marlies hem vastpakt en zegt: “Ik ben ook echt zó van hem gaan houden.”

De MooiLaarbeekKrant wenst het kersverse echtpaar alle geluk en gezondheid toe!