Afbeelding

Voorspelbaarheid is grootste troef op prikkelarme kermis

NULL

“Al zie ik maar één kind dat zijn angst overwint”


Voorspelbaarheid is grootste troef op prikkelarme kermis


Beek en Donk – Voor het vierde jaar op een rij is Hinke Hellings (24) uit Beek en Donk vrijwilligster op de prikkelarme kermis op het Piet van Thielplein in Beek en Donk. Op zondagmiddag 13 september van 12.00 tot 14.00 uur is het weer zover … 

Stef

Hinke kent de 12-jarige autistische Stef al zeven jaar, schat ze. “Mijn ouders zijn bevriend met zijn ouders en kennen elkaar van de ‘Biksbent’. Ik wilde de zorg in en begeleidde Stef toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde. En dat is zo gebleven. Ook nu Pepijn en ik ouders zijn van Boz, ons zoontje van zes maanden. Stef is hier één keer in de week en logeert maandelijks bij ons. Al trekt hij nu ook naar Pepijn toe”, bekent Hinke lachend. “Wij zijn hartstikke trots op Stef die als een superlieve broer voor Boz is.” Hinke omarmt het idee van een prikkelarme kermis van Jos Dijstelbloem, de opa van Stef. “Als gezin konden zij nooit naar de kermis en Jos vond dat daar iets aan gedaan moest worden. Nu is het voor het vierde jaar al mogelijk om deze kermis te bezoeken: rustig, zonder keiharde muziek, lichteffecten en noem maar op.” 

Vrijwilligers
Hinke vertelt dat op de middag van de kermis de attracties verdeeld worden onder de vrijwilligers: “Eigenlijk doe je niet zo heel veel”, zegt Hinke. “Je geeft alleen duidelijkheid. Waarschijnlijk is dat genoeg om voor een gevoel van veiligheid te zorgen bij de deelnemers. Ik vertel bijvoorbeeld hoeveel rondjes er gemaakt worden en dat een hand opsteken betekent: ‘Ik wil stoppen’. Het belangrijkste is dat je goed observeert. Als ik onrust zie, zoek ik contact met de ouder of begeleider.  Voor de kermisexploitanten was het eerst wennen, maar je ziet dat de samenwerking steeds beter gaat. Iedereen ziet dat het écht wat doet!” 

Kinderen en volwassenen
Zowel kinderen als volwassenen met een handicap bezoeken de prikkelarme kermis. “Je ziet mensen uit woongroepen die met begeleiding komen. En natuurlijk veel kinderen met ouders, opa’s en oma’s. Zelfs mensen van verder weg hebben hun weg hierheen gevonden”, aldus een enthousiaste Hinke. Het kan niet anders: de prikkelarme kermis wordt vast en zeker weer een succes!

De prikkelarme kermis wordt gehouden op zondag 13 september van 12.00 tot 14.00 uur aan het Piet van Thielplein in Beek en Donk. 

Foto: Hinke Hellings