Afbeelding

Koningschieten bij Sint Antoniusgilde Beek

NULL

Koningschieten bij Sint Antoniusgilde Beek


Beek en Donk - De Beekse schut heeft een drukke kermis voor de boeg. Vrijdag 11 september is het gilde betrokken bij de officiële opening van de kermis. En zaterdag 12 september wordt de kermis aangezegd.


Lang geleden was dat een tocht langs de Beekse horecagelegenheden, tegenwoordig bestaat het aanzeggen uit een vendelgroet aan de kermiskoning van het voorgaande jaar, deze keer is dat Henk Marinussen van het Michaelplein. Vervolgens wordt het Antoniusplein bezocht en het aanzeggen wordt besloten met een bezoek aan het gildehuis, Café Thuis aan het Heuvelplein.

Kermismaandag is traditioneel het hoogtepunt van de kermis. ´s Morgens om 8.30 uur wordt de vendelgroet gebracht aan keizer Huub van den Bergh. Vervolgens wordt koers gezet naar het regerend koningspaar Piet en Diny Swinkels, waar voor de laatste keer in deze regeerperiode de vendelgroet gebracht wordt en de koffietafel klaar staat. Daarna gaan ze naar Verzorgingshuis De Regt, waar om 10.00 uur een Dienst begint waarin voorgegaan wordt door gildepastor Jan Engels.

Na de koffie en de vendelgroet aan het personeel en de bewoners van het Verzorgingshuis gaan de gildebroeders en –zusters in formatie naar schietterrein ´t Wipke. Om 12.30 beginnen de ceremonies die voorafgaan aan het koning schieten, zoals het drie maal rond de schutsboom trekken om het kwade te verdrijven. Na het afleggen door de regerend koning en koningin van het koningszilver begint om 13.00 uur het koningschieten. Dit gebeurt bij de Beekse schut maar eens in de drie jaar. Hieraan mogen alleen leden en steunende leden van het gilde deelnemen, mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze worden onder de boom voorgelezen.

Kandidaten voor het koningschap moeten er wel rekening mee houden dat er behalve rechten ook heel wat plichten aan de titel van koning vast zitten. Een daarvan is de plicht om een zilveren koningsschild te schenken.

Na het koningschieten begint het schieten om de Zilveren Kruisen. Schietbewijzen hiervoor zijn verkrijgbaar à €7,50 per bewijs. Men mag dan voor drie kruisen mee schieten. Hieraan kan iedereen deelnemen, die een wapen kan hanteren. Tot slot wordt er nog geschoten op de puist. Schietbewijzen hiervoor kosten €0,50 per bewijs, er zijn mooie vleesprijzen te winnen in de vorm van waardebonnen. De schietbewijzen zijn verkrijgbaar op het schietterrein en bij de gildebroeders.

Mensen die aan het koningschieten mee willen doen of voor de Zilveren Kruisen mee willen schieten moeten zich wel kunnen identificeren en laten registreren.

Het St. Antoniusgilde hoopt velen van u te ontmoeten op ’t Wipke.