Afbeelding

IVN-publiekswandeling naar het Torreven

NULL

IVN-publiekswandeling naar het Torreven


Laarbeek - De eerste IVN-publiekswandeling van na de vakantie vindt plaats op zondag 13 september. Deze keer in Mariahout, waar om 10.00 uur de wandeling begint. Deze wandeling start aan het begin van de weg het Torreven. Deze weg begint, als men de kom van Mariahout uitrijdt in de richting van Nijnsel en Sint-Oedenrode, en dan vanaf de Rooijseweg de eerste weg links neemt. 


Er is daar voldoende parkeerruimte links van de Torrenven weg. Onder leiding van gidsen van het IVN-Laarbeek wordt er in de richting van het ven Torreven gewandeld, waaraan deze weg zijn naam heeft te danken. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Het Torreven is een van de weinige vennen van Mariahout, die er nog steeds zijn. Vroeger lagen er aan beide zijden van het dorp vele vennen, waarvan ook nog straatnamen als Meerven, Knapersven, Bosven en Rietven getuigen. Het Torreven is enige tijd behoorlijk verland geweest. Ruim 15 jaar geleden is het uitgediept en ligt het weer vrij in het bosgebied. Een heidevegetatie in de omgeving is in opkomst, zoals struikhei, dophei, en het vleesetende plantje de zonnedauw. Ook de geheimzinnige wolfsklauw komt voor. Dit zijn piepkleine nazaten van de reusachtige zegelbomen die meer dan 300 miljoen jaar geleden in het Carboon voorkwamen. De bossen in de omgeving zijn in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw geplant. Nog langer geleden lag het ven in de uitgestrekte heide. 

In de jaren ’60 en ’70 zijn in deze omgeving vele accu’s gestort, en was de bosbodem ernstig vervuild. Dit kwam in 1988 aan het licht na een onderzoek in opdracht van de oude gemeente Lieshout. In de daaropvolgende jaren heeft een uitgebreide sanering plaatsgevonden. Tegelijkertijd werd het Torreven uitgediept, en werd de vrijkomende grond van het Torreven gebruikt ter vervanging van de afgevoerde verontreinigde grond. Aldus sloeg men twee vliegen in een klap.

De wandeling vergroot hopelijk uw interesse voor het Torreven, zodat er meer kans is, dat het ven en omgeving zich in een natuurlijke richting kunnen blijven ontwikkelen.

Foto: In het hoge gras van het Torreven zijn enkele patrijzen te zien. Helaas een steeds zeldzamer wordend beeld. fotograaf: Ton op den Buijs