Afbeelding

Nieuwe koning Sint Servatius Gilde Lieshout

NULL

Nieuwe koning Sint Servatius Gilde Lieshout


Lieshout - Kermismaandag is voor het Sint Servatius gilde uit Lieshout een belangrijke dag. Dit is de dag dat het Gilde gaat schieten voor een nieuwe Koning. De dag begon al vroeg, want de broeders waren met hun partners uitgenodigd bij het nog zittende Koningspaar Cor en Toos van Vegchel voor een ontbijt. Na een laatste vendelhulde door de vendeliers was het tijd om te gaan genieten van een heerlijk en goed verzorgd ontbijt.

Hierna werd koers gezet naar het gemeentehuis, waar de Gildebroeders genoten van een glaasje wijn, dat aangeboden werd door de gemeente. Bij deze gelegenheid nam Keizer Frits Vorstenbosch het woord. Hij vertelde dat hij in 1982-1983-1984 zich tot Koning had geschoten, en daarom in 1985, na 3 maal achtereen Koning te zijn geweest, werd benoemd als Keizer van het Sint Servatius Gilde. Dit was nu 30 jaar geleden, en was een mooie gelegenheid om iets aan te bieden, dit deed hij in de vorm van een paar zakken bloembollen die hij overhandigde aan Wim en Mieke Migchels, die samen al jaren zorgen dat het Sint Servatius Plein er pico bello bij ligt.

Na het bezoek aan het gemeentehuis stond het bezoek aan de horeca in Lieshout op het programma. Tussendoor werd er nog even gestopt om een foto te maken van het Koningspaar bij het schilderij van Reinier Pijnenburg. Na een goed verzorgde koffietafel bij ’t Café van Lieshout, trok het Gilde naar de Beemdkant, alwaar het Koningschieten plaats vond. Er waren 3 Gildebroeders die een gooi deden naar het Koningschap. Bij het 61e schot kwam door toedoen van Peter Keursten de vogel naar beneden. Dit was voor Peter de 23e keer dat hij mee schoot. Voor het Gilde is het extra leuk dat ze weer een koning hebben die het nog niet is geweest.

Na het Koningschieten werd door de overige leden geschoten voor de titel Ere-Koning. Na een felle strijd onder de 5 schutters was het uiteindelijk Piet van Lierop die bij het 132e schot zich een jaar Ere-Koning mag noemen van het Sint Servatius Gilde.

Na alle plichtplegingen werd er onder de aanwezigen nog geschoten voor de kermiskoning/koningin. Bij het 78e schot haalde Thea Schrama na een goed gericht schot de vogel naar beneden. En zo kwam er na nog enkele uurtjes samen te hebben doorgebracht een eind aan het Koningschieten 2015.

Foto: Het kersverse Koningspaar Peter en Jo Keursten en Ere-koning Piet van Lierop. Op de achtergrond Hoofdman Toon Gevers