Rode Schutplein viert 40-jarig bestaan

NULL

Rode Schutplein viert 40-jarig bestaan


Aarle-Rixtel - Bij de bewoners van het Rode Schutplein in Aarle-Rixtel ging vorige week zaterdag de vlag uit. Het was de veertigste keer dat het jaarlijkse pleinfeest werd gevierd.


Gedenksteen
Nadat het St. Margarethagilde, (‘de Rooi Schut’) was gearriveerd en er een plensbui losbarstte, heette Niek van der Zanden, voorzitter van de buurtvereniging, iedereen van harte welkom. Hij nodigde mevrouw Riet van Lun, de oudste bewoner van het plein, uit om een gedenksteen te onthullen ter herinnering aan dit 40-jarig jubileum. Deze mozaïeksteen is gemaakt door de pleinbewoners Jeroen Migchels, Marloes van de Graef en Anne van de Ven.

Vrijwilligerspenning
Wethouder Frans van Zeeland bood namens het gemeentebestuur een cheque aan als bijdrage aan dit 40-jarig jubileum en tot ieders verrassing ontvingen Loek en Marlène van Daal, bewoners van het 1e uur, uit handen van de wethouder de vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek. Al 40 jaar lang leveren beiden een grote bijdrage aan de saamhorigheid op het plein, zijn zij de drijvende krachten achter het jaarlijkse pleinfeest en geven zij het begrip ‘een goeie buur’ betekenis.

Cadeaus
Om de band tussen het St. Margarethagilde, dat voor de 40e keer haar opwachting maakte, en de bewoners te onderstrepen werden er cadeaus uitgewisseld: de Rooi Schut ontving een zilveren schildje dat aan dit jubileum herinnert en de bewoners kregen een nieuwe luchtbuks voor het koningsschieten die meteen al in gebruik genomen werd.

Jubileumboekje 
Bewoners Tonny van Alem, Albert Claessen en Gertie van der Zanden hebben een jubileumboekje samengesteld dat door Niek van der Zanden aan de wethouder, het gilde en de bewoners werd uitgereikt. Initiatiefnemer Tonny van Alem over het boekje: “Het was een heel karwei om uit een grote curverbox vol materialen net díe foto’s te kiezen die dit boekje zo speciaal maken. Bij elke bladzijde die je omslaat is het een feest van herkenning en komen de anekdotes naar boven.”

De nieuwe koning: Chris van Laarhoven
Na het officiële gedeelte begon het jaarlijkse koningsschieten.  Na 164 schoten zorgde Chris van Laarhoven ervoor dat het laatste restje vogel naar beneden viel en konden de bewoners van het Rode Schutplein hun 40e koning inhuldigen. 

Foto: Onthulling gedenksteen door mevrouw Van Lun