Zelfhulp en sporten: een gezonde combinatie

NULL

Zelfhulp en sporten: een gezonde combinatie


Laarbeek - Ben Rooijakkers, begeleider van Contactgroep Laarbeek, houdt op dinsdagavond 15 september de maandelijkse bijeenkomst voor mensen die serieus willen werken aan en/of last hebben van stress, overspannenheid, burn-out of andere spanningsgerelateerde ongemakken. De bijeenkomst is in het Fransiscushof, op het adres Fransiscushof 17 te Lieshout en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname is kosteloos.

De samenleving verandert. Meer participatie, samen zorgdragen voor elkaar en zelfredzaamheid zijn de sleutelwoorden. De politiek heeft een opgave en de lokale overheden moeten innovatieve kansen zoeken om (gedwongen) met minder budget toch een betere zorg te leveren voor haar inwoners. De gemeenten hebben een belangrijke wens, namelijk dat hun inwoners meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag, gezondheid, zorg en welzijn. Dat vraagt aan iedere betrokkene om gedragsverandering en kennisvermeerdering. Als we aan die verwachtingen van zelf verantwoordelijkheid nemen en de juiste keuzes maken willen voldoen, dan is het allereerst noodzakelijk dat wij mensen al onze mogelijkheden kennen.

Dat sporten gezond is voor lichamelijke en fysieke gesteldheid van mensen is algemeen bekend. Veel sportscholen en sportverenigingen bieden daarom steeds meer ruimte tegen combinatieprijzen deel te nemen aan hun programma’s en/of activiteiten. Al sportende is men in staat met elkaar of individueel te werken aan een vooraf (al of niet via de computer) vastgesteld persoonlijk doel. In de praktijk blijkt helaas dat heel weinig mensen weten dat zij zelf ook (in gezonde combinatie met sport) eenvoudig, kosteloos en zonder wachttijd aan hun gezondheid en welzijn kunnen werken door middel van zelfhulp. Per definitie bestaat zelfhulp uit gezamenlijke, vrijwillige activiteiten van mensen die zelf of als verwanten te maken hebben (gehad) met aandoeningen, psychische of sociale problemen en is gericht op herstel en het beheersen en/of het overwinnen van de problematiek. Anders gezegd: “Zelfhulp is een proces dat plaatsvindt tussen 2 of meer mensen (lees ervaringsgenoten) die vrijwillig met elkaar ervaringen, tips en/of trucs uitwisselen over wat ze bezighoudt, mee maken of hebben meegemaakt.” Dat anderen dezelfde ervaringen hebben en dat zij die met elkaar willen delen in een informele, warme en mensvriendelijke setting, voelt als een warm bad na het sporten.

Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als jij, helpt je te herstellen; makkelijker om te gaan met de situatie waarin je leeft; en het zonder schaamte weer genieten van het leven. Duizenden mensen maken er al gebruik van. Waarom zou jij dat niet doen? Via Contactgroep Laarbeek is die mogelijkheid altijd aanwezig.

Contact
Wil je meer informatie of vooraf contact, dan kan dat via Ben Rooijakkers, Tel. 06-51915657 of mail. Kijk ook eens op www.zelfhulpverbindt.nl of www.zelfregietool.nl als je in contact wilt komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Kennismaken op de Open dag van SportcentrumCoach.nl op zondag 20 september kan natuurlijk ook tijdens een van hun lezingen daar met korte film.