Afbeelding

Muziektuinpodium brengt voor elk wat wils

NULL

Muziektuinpodium brengt voor elk wat wils


Beek en Donk - De term 'muziektuinpodium' is een begrip onder cultuur minnende Laarbekenaren. Het voorlaatste concert van dit seizoen liet Laarbeek afgelopen zondag genieten van een erg afwisselend programma.

Duits

De optredens in de tuin beginnen om 13.00 uur in de middag en lopen tegen 16.00 uur op zijn eind. Er zijn altijd drie groepen. Vandaag is er echter sprake van een uitzondering want het tweede optreden wordt verzorgd door één persoon. Daarover straks meer. De Ekkermuzikanten bijten het spits af met prettig in het gehoor liggende nummers als ‘The Beatles in concert’ en ‘Thank you for the music’. Dirigent Piet Diender wil het beste uit de muzikanten halen en doet dat op een inspirerende manier. Zijn lichaamstaal eist erg veel van de mensen, maar ook een opmerking als: “Wij spelen nu héél mooi”, moet de blazers ertoe brengen nòg wat verder op het puntje van de spreekwoordelijke stoel te gaan zitten. Opvallend aan de opvatting van de dirigent is het mooie Duitse einde (sterk ritenuto aan het slot) voor de zich daartoe lenende marsen, zoals bijvoorbeeld de afsluitende ‘Fliegermarsch’. 

Uit het hart
Met Bertine van den Boom wordt het tweede uur ingezet. Zij zingt met begeleiding op band een heel divers repertoire. Zelf noemt ze haar concert ‘Liedjes uit het hart’. Om een paar voorbeelden te geven; het programma loopt van ‘That old devil called love’ via ‘Halleluja’ van Cohen naar het kleine en prachtige ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij en ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld. Dit laatste draagt ze speciaal op aan haar aanwezige vader. Bertine zingt in het dagelijks leven erg veel entertainment. Dan zingt ze nummers als ‘Brandend zand’ en ‘Viva España’ in uitgaansgelegenheden als ’t Tunneke in Schijndel. Ze doet daarbij veel typetjes om de mensen het vermaak te geven dat ze vragen. Een tegenhanger is het zingen tijdens uitvaarten, waarvoor ze veel gevraagd wordt en af en toe zingt ze met orkest. Ze woont nu al erg lang in Son en Breugel, maar Beek en Donk blijft trekken, vertelt ze. Dit concert heeft ze een andere, aantrekkelijke kant van zich laten zien. Ze heeft een aandachtig gehoor en wordt zelfs verleid tot het geven van een toegift.

Jazz
De Falcon Town Jazz Band komt, zoals de naam doet vermoeden, uit Valkenswaard maar de muzikanten vertegenwoordigen een groter gebied. De connectie met Beek en Donk is onze vroegere ‘hoffotograaf’ Henk Heringa, die zijn fototoestel aan de wilgen heeft gehangen en zich nu helemaal heeft verdiept in zijn grote bobby: gitaar en banjo spelen in het jazz orkest. Deze band onder de bezielende leiding van Cor Meppelink verzorgt nostalgische muziek als een mooi sluitstuk van het voorlaatste muziektuinpodium van 2015. 

Het laatste muziektuinpodium vindt plaats op 27 september. Dan zingt het ‘Ambiancekoor’, speelt O&U uit Beek en Donk en kunt u genieten van de Bigband Vocals uit Uden.